Epäselvä haimatulehdus johtuu usein pienistä sappikivistä, joita on vaikea havaita ennen leikkausta, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jukka Pulkkisen väitöstutkimus. Kahdelta kolmasosalta epäselvään haimatulehdukseen sairastuneista löytyi leikkauksen yhteydessä pienet sappikivet.
Äkillisen haimatulehduksen aiheuttaa Suomessa usein alkoholi tai sappikivitauti. Aiheuttaja jää kuitenkin epäselväksi jopa 10–20 prosentissa tapauksista. Taustalla voi silloin olla pieni sappikivi, joka ei tavanomaisissa tutkimuksissa löydy. Sappikivi voi juuttua sappi- ja haimatiehyeiden yhteiseen laskukohtaan ohutsuolessa, estää ruuansulatusnesteiden virtausta suoleen ja aiheuttaa siten haimatulehduksen.
Sappirakon poisto saattaa estää uusiutuvan haimatulehduksen
Tutkimuksessa seurattiin epäselvään haimatulehdukseen sairastuneita. Potilaista 39 poistettiin sappirakko ja 46 muodosti seurantaryhmän.
Keskimäärin kolmen vuoden seuranta-aikana haimatulehdus uusi seurantaryhmässä 14 henkilöllä ja leikatuista neljällä. Myös haimatulehdusten lukumäärässä oli selvä ero: 23 haimatulehdusta seurantaryhmässä ja vain 8 leikkausryhmässä. Kahdelta kolmasosalta leikatuista potilaista löytyi sappirakosta pienet sappikivet, vaikka niitä ei havaittu toistetussa vatsan ultraäänessä ennen leikkausta.
Tutkijan mukaan tulos on tärkeä pohdittaessa epäselvän haimatulehduksen aiheuttajia ja hoitolinjoja. Esimerkiksi alkoholin käyttöä saatetaan epäillä epäselvän haimatulehduksen syyksi turhan usein. Tutkimuksen mukaan epäselvissä haimatulehduksissa keskimäärin viidellä sappirakon poistolla saadaan estettyä yksi uusiutuva haimatulehdus.
Statiinien käyttö lisää haimatulehduksen riskiä
Fimean kanssa toteutetussa laajassa kansallisessa tutkimuksessa havaittiin statiinien käyttäjillä enemmän äkillisiä haimatulehduksia kuin niillä, jotka eivät käyttäneet statiineja. Riski oli kohonnut erityisesti statiinien käytön ensimmäisen vuoden aikana.
Tutkijoiden oletuksen mukaan sappikivet saattavat pienentyä statiineja käyttävällä ihmisellä ja siten päästä kulkeutumaan sappirakosta sappi- ja haimatiehyiden laskukohtaan ja ilmetä vasta haimatulehduksena. Myös eläinkokeissa on todettu sappikivien häviävän statiinilääkityksellä.
Tutkijat muistuttavat, että kukaan ei saa lopettaa statiinilääkitystään neuvottelematta lääkärin kanssa.
Lääketieteen lisensiaatti Jukka Pulkkisen väitöskirja Role of statins in acute pancreatitis and symptomatic cholelithiasis tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 4. joulukuuta 2015.
Lue myös:
Sappikivet ja sappitulehdus
Kortisoni voi lisätä haimatulehduksen riskiä
Lähde:
Itä-Suomen yliopisto
Kuva:
Panthermedia