Kesä ja grillaus kuuluvat yhteen. Valitettavasti huolimaton grillaus voi johtaa ruokamyrkytyksiin. Siksi hygieniasta kannattaa pitää huolta myös lomatunnelmissa.
Kiinnitä siis etenkin mökillä ja retkillä huomiota käsienpesumahdollisuuksiin ja kylmäketjuun. Potilaan Lääkärilehti keräsi muistilistan grillaajille.
1. Muista pestä kädet
Käsiä pitää pestä sekä ennen grillauksen aloittamista että raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Jos käytössäsi ei ole vettä, voit ottaa mukaan kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta. Kosteuspyyhkeet toimivat paremmin silloin, kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
2. Pidä liha kylmässä
Raakaliha, lihatuotteet ja muu helposti pilaantuva ruoka pitää säilyttää kylmässä (+2–+6 asteessa). Huomioi, että sääntö koskee myös vakuumipakattuja ja marinoituja tuotteita.
Tarkista pakkauksesta viimeinen käyttöpäivä ja se miten elintarviketta tulisi säilyttää.
3. Liha erillään kasviksista
Raa`at pihvit ja muut lihatuotteet on ennen kuumennusta säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessaan.
4. Grillaa kypsäksi
Jauhetusta lihasta tai sianlihasta valmistetut grillipihvit, siipikarjanliha ja kala on kuumennettava täysin kypsäksi. Vasta tällöin mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Kotimaisessa lihassa salmonella on harvinainen ja trikiinit hyvin harvinaisia. Sen sijaan esimerkiksi EHEC-, yersinia- ja kampylobakteerit ovat realistisia riskejä.
Kypsennystä ei pidä viedä liiallisuuksiin. Myös kärvennetty ruoka on terveydelle haitallista, koska se saattaa sisältää PAH-yhdisteitä (polysykliset aromaattiset hiilivedyt), joista osa aiheuttaa syöpää ja mutaatioita.
5. Naudan ja lampaan voi jättää mediumiksi
Kun naudan tai lampaan kokolihapihvin paistaa pinnasta kypsäksi, sen voi jättää sisältä raa`aksi. Tämä ei koske jauhetusta tai pilkotusta lihasta tehtyjä pihvejä.
6. Raaka erillään kypsästä
Estä bakteerien leviäminen raa’oista elintarvikkeista kypsiin. Raaka-aineille ja kypsille tuotteille tulisi olla omat astiat ja välineet. Varo sotkemasta käsiäsi marinadiin ja levittämästä sitä kypsiin ruokiin.
Raa`an lihan, kalan tai kasvisten kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on aina pestävä huolellisesti pesuaineella ja kuumalla vedellä. Tämän lisäksi astiat pitäisi kuivata, ennen niiden käyttämistä uudelleen.
6. Tarjoile ruoka heti
Syö heti. Jo 1-2 tunnin säilytys lämpimässä kesäsäässä saa bakteerit lisääntymään ruoassa nopeasti.
Tarkastaneet:
Annika Pihlajasaari
Ylitarkastaja, ELL
Evira/Elintarvikehygieniayksikkö
Marika Jestoi
ylitarkastaja
Evira/Tuoteturvallisuusyksikkö
Lähde:
Evira
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia