Suomalaisessa kaksostutkimuksessa geenit ja ympäristötekijät selittivät 41–100 prosenttia kuntoliikunnan ja opinnoissa menestymisen välisestä yhteydestä. Miehillä korostui perimän ja naisilla ympäristön vaikutus.
Tutkimuksessa mallinnettiin kaksosparien geenien sekä kaksosille yhteisten ja erilaisten ympäristötekijöiden vaikutusta kuntoliikuntaan ja opintomenestykseen. Osallistujien (n = 2 543–2 693, naisia 50–56 %) opintomenestystä kartoitettiin 12 ja 14 vuoden iässä opettajan täyttämän kyselylomakkeen ja kouluarvosanojen keskiarvon perusteella ja 17 ja 24 vuoden iässä oman ilmoituksen perusteella.
Kuntoliikuntaa harrastettiin useimmiten 2–3 kertaa viikossa. Kaikissa ikäryhmissä miehet liikkuivat aktiivisemmin ja naisten opintomenestys oli parempi. Kuntoliikunnan määrä ja opintomenestys korreloivat voimakkaimmin monotsygoottisilla kaksosilla, mikä viittaa perimän vaikuttavan molempiin. Ditsygoottisilla kaksosilla korrelaatiot olivat enimmäkseen yli puolet monotsygoottisten vastaavista, ja tämän perusteella yhteiset ympäristötekijät ovat myös merkittäviä. Ditsygoottisilla kaksosilla korrelaatiot vastakkaisen sukupuolen sisaruksiin olivat heikommat kuin saman sukupuolen sisaruksiin.
Fyysisen aktiivisuuden ja opintomenestyksen välillä on positiivinen korrelaatio, eikä se tämän tutkimuksen perusteella ole syy-yhteys vaan perimän ja ympäristön yhteisvaikutus. Tulosten perusteella kuntoliikuntaan ja koulumenestykseen vaikuttavat miehillä ja naisilla eri geneettiset tekijät.
Aaltonen S, Latvala A, Jelenkovic A ym. physical activity and academic performance: genetic and environmental associations. Med Sci Sports Exerc 2020;52:381–90.
Nina Kaseva
Julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 9/2020.