Folaatti on tärkeää raskaana olevalle

Suomalaiset saavat usein liian vähän folaattia ravinnosta, joten sen saannista on hyvä huolehtia. Varsinkin, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta.

Folaattia saa muun muassa kasviksista.
Adobe/AI
Folaattia saa muun muassa kasviksista.

Folaatti on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiineihin. Folaatti on tärkeä solujen jakautumisen ja verisolujen muodostumisen kannalta.

Folaatti, eli B9-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi aivojen terveyteen ja on välttämätön uusien punasolujen ja hemoglobiinin muodostuksessa.

Lisäksi folaatilla on vaikutusta hermoston toimintaan, solujen jakaantumiseen sekä proteiinien aminohappojen aineenvaihduntaan.

Folaatti varastoituu maksaan.

Folaatti ja raskaus

Folaatti on erityisen tärkeää raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville, mutta myös muille.

Liian vähäinen folaatinsaanti alkuraskaudessa voi aiheuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä (neural tube defect, NTD). Nämä häiriöt voivat vaikuttaa esimerkiksi lapsen liikunnalliseen kehitykseen.

Koska suomalaiset saavat usein liian vähän folaattia ravinnosta, folaattia on tärkeää lisätä ruokavalioon, erityisesti raskaanaoleville ja sitä suunnitteleville.

Folaatin puutoksen oireet

Elimistö ei itse pysty tuottamaan folaattia, jonka vuoksi folaattia pitää saada ravinnosta.

Folaatin puute voi johtua:

  • liian yksipuolisesta ravinnosta
  • folaatin huonosta imeytymisestä (esimerkiksi keliakian takia)
  • tietyistä lääkkeistä (epilepsialääkkeet, metotreksaatti, trimetopriimi)
  • raskauden aiheuttamasta lisääntyneestä folaatin tarpeesta

Folaatin puute voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, jonka oireita voivat olla:

  • väsymys
  • ihon kalpeus
  • ärtyisyys
  • ripuli

Folaatin puute voi kasvattaa riskiä tiettyihin syöpiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Folaatin liian niukka saanti voi aiheuttaa alkuraskauden aikana sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön eli selkärankahalkion.

Folaatin lähteet

Paljon folaattia sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi:

  • parsakaali, parsa
  • rucola, pinaatti, lehtikaali, ruusukaali
  • muut kasvikset
  • ruisleipä
  • kikherneet ja erilaiset pavut
  • maksa
  • maapähkinä

Folaattia sisältävät ruuat kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreina, sillä folaatti tuhoutuu helposti, kun ruokaa kuumennetaan.

Folaatin imeytymiseen tarvitaan myös B12-vitamiinia. B12-vitamiinia saa esimerkiksi maksasta, lihasta, maitotuotteista ja kalasta.

Joskus pitää turvautua myös foolihappolisään. Foolihappo on keinotekoisesti valmistettua folaattia.

Folaatin saantisuositus

Folaatin saantisuositukset ovat:

  • lapset 50-200 µg iän mukaan
  • aikuiset 300 µg
  • hedelmällisessä iässä olevat naiset 400 µg
  • raskautta suunnittelevat ja raskaana olevat 500 µg

Terveystalon sivuilta löytävässä kuvassa näkyy selkeästi, kuinka paljon mitäkin folaatin lähdettä tulee syödä päivässä, jotta saantisuositus tulee täyteen:

Terveystalo

Raskautta suunniteltaessa kannattaa lisäksi ottaa käyttöön foolihappolisä, jotta ravintosuositus tulee varmasti täyteen.