FODMAP (lyhenne sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) -ruokavaliossa rajoitetaan ohutsuolesta hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka fermontoituvat eli käyvät paksusuolessa.
Käymisen seurauksena voi esiintyä erilaisia vatsan oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, kipua, ripulia ja ummetusta.
FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet ovat yleensä:
- hedelmät, kuten omenat, päärynät, luumut, aprikoosit, mangot ja melonit
- vihannekset, kuten sipulit, porkkanat, parsakaali, herneet, pavut ja linssit
- hiilihydraattipitoiset kasvikset, kuten perunat, bataatti, maissi ja tapioka
- maitotuotteet, joissa on laktoosia
- hiilihydraattipitoiset juomat, kuten mehut, limsat ja virvoitusjuomat
Kenelle FODMAP sopii?
FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.
IBS on vaaraton, mutta usein hankala sairaus, joka aiheuttaa erilaisia vatsan oireita.
FODMAP-ruokavalio sopii myös heille, joilla on muita vatsan oireita aiheuttavia sairauksia, kuten:
- krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)
- laktoosi-intoleranssi
- fruktoosifagosi-siboosi
- SIBO eli suoliston bakteeri-infektio
Miten FODMAP-ruokavalio toteutetaan?
FODMAP-ruokavalio aloitetaan yleensä niin sanotulla karsintavaiheella, jossa FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet jätetään pois ruokavaliosta 4-6 viikoksi.
Tämän jälkeen ruokavalio aloitetaan uudelleen, ja yksitellen lisätään takaisin FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita. Näin voidaan selvittää, mitkä ruoka-aineista aiheuttavat oireita.
Karsintavaiheessa on tärkeää, että ruokavalio pysyy monipuolisena ja että siitä saa riittävästi ravintoaineita.
FODMAP-ruokavalion hyödyt
FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään IBS:n oireita jopa 70 prosentilla potilaista. Oireiden helpottuminen voi näkyä esimerkiksi turvotuksen, ilmavaivojen, kivun, ripulin ja ummetuksen vähenemisenä tai katoamisena.
FODMAP-ruokavalion haitat
FODMAP-ruokavalio voi olla aluksi haastava toteuttaa, koska siitä poistetaan niin monia yleisiä ruoka-aineita. Ruokavalion toteutus voi myös johtaa ravintoainepuutoksiin, jos ruokavalion monipuolisuudesta ei huolehdi.