FODMAP-ruokavalio — mikä se on?

FODMAP-ruokavaliolla voidaan tehokkaasti lievittää ärtyvän suolen oireyhtymää. Ruokavalion haaste on sen rajoittavuus.

FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan ohutsuolesta hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka fermontoituvat eli käyvät paksusuolessa.
Adobe/AOP
FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan ohutsuolesta hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka fermontoituvat eli käyvät paksusuolessa.

FODMAP (lyhenne sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) -ruokavaliossa rajoitetaan ohutsuolesta hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka fermontoituvat eli käyvät paksusuolessa.

Käymisen seurauksena voi esiintyä erilaisia vatsan oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, kipua, ripulia ja ummetusta.

FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet ovat yleensä:

  • hedelmät, kuten omenat, päärynät, luumut, aprikoosit, mangot ja melonit
  • vihannekset, kuten sipulit, porkkanat, parsakaali, herneet, pavut ja linssit
  • hiilihydraattipitoiset kasvikset, kuten perunat, bataatti, maissi ja tapioka
  • maitotuotteet, joissa on laktoosia
  • hiilihydraattipitoiset juomat, kuten mehut, limsat ja virvoitusjuomat

Kenelle FODMAP sopii?

FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.

IBS on vaaraton, mutta usein hankala sairaus, joka aiheuttaa erilaisia vatsan oireita.

FODMAP-ruokavalio sopii myös heille, joilla on muita vatsan oireita aiheuttavia sairauksia, kuten:

  • krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)
  • laktoosi-intoleranssi
  • fruktoosifagosi-siboosi
  • SIBO eli suoliston bakteeri-infektio
FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.
Adobe/AOP
FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita.

Miten FODMAP-ruokavalio toteutetaan?

FODMAP-ruokavalio aloitetaan yleensä niin sanotulla karsintavaiheella, jossa FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet jätetään pois ruokavaliosta 4-6 viikoksi.

Tämän jälkeen ruokavalio aloitetaan uudelleen, ja yksitellen lisätään takaisin FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita. Näin voidaan selvittää, mitkä ruoka-aineista aiheuttavat oireita.

Karsintavaiheessa on tärkeää, että ruokavalio pysyy monipuolisena ja että siitä saa riittävästi ravintoaineita.

FODMAP-ruokavalion hyödyt

FODMAP-ruokavalio voi auttaa lievittämään IBS:n oireita jopa 70 prosentilla potilaista. Oireiden helpottuminen voi näkyä esimerkiksi turvotuksen, ilmavaivojen, kivun, ripulin ja ummetuksen vähenemisenä tai katoamisena.

FODMAP-ruokavalion haitat

FODMAP-ruokavalio voi olla aluksi haastava toteuttaa, koska siitä poistetaan niin monia yleisiä ruoka-aineita. Ruokavalion toteutus voi myös johtaa ravintoainepuutoksiin, jos ruokavalion monipuolisuudesta ei huolehdi.