Fibromyalgiaa sairastava tarvitsee luottamuksellisen lääkäri–potilassuhteen. Kroonista kipu-uupumusoireyhtymää sairastavaa potilasta pystyy parhaiten hoitamaan perusterveydenhuollon omalääkäri.
– Ongelmana on usein se, että potilasta ei malteta kuunnella tarpeeksi eikä krooniselle kipupotilaalle ole vastaanotolla riittävästi aikaa, reumatologian emeritusprofessori, LKTPekka Hannonen Keski-Suomen keskussairaalasta kertoo.
Tärkeintä on potilaan huolellinen kuuntelu ja perusteellinen aistinvarainen tutkimus.
– Kuullun ja huolellisen kliinisen tutkimuksen perusteella tulee pohtia, onko kyse kudosvauriokivusta, neuropaattisesta kivusta, psykogeenisestä kivusta vai toiminnallisesta kivusta, kuten fibromyalgiassa.
Diagnoosiin ja oikeaan hoitostrategiaan tulisi pyrkiä mahdollisimman vähin lisätutkimuksin. Hannonen varoittaa tutkimus- ja konsultaatiokierteeseen lähtemisestä.
– Liiallinen tutkimus ei tee hyvää potilaalle, vaan hän alkaa pelätä, että hänellä on jokin vakava ja etenevä sairaus. Monella kipupotilaalla on taustallaan magneettikuvauksia, tähystystutkimuksia ja laboratoriokokeita ilman selkeitä hoitoyrityksiä.
Hoito voi olla myös lääkärille haastavaa, sillä potilaan kipu ja muut moninaiset oireet eivät selity kudosvaurioilla tai poikkeavilla laboratorio- tai kuvantamistutkimuksilla, mikä luo epävarmuutta.
– On osoitettu, että kroonisissa kiputiloissa keskushermosto voi itsenäisesti ylläpitää kipukierrettä. Tämä tieto tulee välittää myös potilaalle, jonka jälkeen kipua yritetään yhteisymmärryksessä katkaista käytettävissä olevin keinoin.
Lääkkeetön hoito olennaista
Fibromyalgiapotilaan hoitoon tulee ottaa mukaan myös muita terveydenhuollon ammattilaisia, jotka osaavat ohjata lääkkeettömiin hoitoihin, kuten keskustelutukeen, vertaisryhmiin, rentoutumiskeinojen käyttöön tai liikuntaan.
– Lääkkeettömän hoidon tarkoituksena on saada potilaan tarkkaavaisuutta siirtymään oman kehon tarkkailusta muualle ja auttaa sopeutumaan tilanteeseen. Usein potilaan itsetunto on vaativa. Hänen tulisi opetella keinoja rentoutua ja suunnata tarkkaavaisuuttaan pois kivusta mielihyvää tuottaviin asioihin.
Liikunnan lisäksi unihygienian parantaminen on tärkeää, sillä fibromyalgiaa sairastavat kärsivät uupumuksesta ja uniongelmista.
– Kun potilas opitaan tuntemaan paremmin, voidaan selvittää tarkemmin sosiaalisia suhteita, perheoloja ja työpaikan tilannetta, mikä voi toimia myös terapeuttisesti, Hannonen valottaa.
Fibromyalgiapotilailla on kohonnut riski joutua sairaslomille, mutta kipuoireyhtymä ei yleensä oikeuta työkyvyttömyyseläkkeeseen. Asia voi nousta esiin vastaanotolla.
– On kipupotilaita, jotka eivät kerta kaikkiaan pysty säännölliseen ansiotyöhön. He siirtyvät usein jossain vaiheessa muilla diagnooseilla eläkkeelle.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 19/2013.