Eutanasia on kova paikka Hollannissakin

Suurin osa hollantilaislääkäreistä suostuu toteuttamaan eutanasian, mutta prosessi on henkisesti raskas.

Vain kuudennes kuolevia ­potilaita hoitavista suomalaislääkäreistä kannattaa ­eutanasian laillistamista. Millaiset ovat lääkärien asenteet Hollannissa, jossa eutanasia laillistettiin vuonna 2002?

Yleislääkärinä 11 vuotta työskennellyt Paulus Lips kertoo, että Hollannissa on pieni vähemmistö lääkäreitä, joka ei ­halua tehdä eutanasiaa. Yleensä taustalla ovat uskonnolliset tai muut henkilökohtaiset syyt.

– Se ei ole ongelma. Lääkäri voi aina halutessaan kieltäytyä eutanasiasta eikä päätöstä tarvitse perustella, Lips kertoo.

Lips on antanut eutanasian uransa ­aikana kuudelle potilaalle. Viimeisin ­tapaus oli noin 80-vuotias nainen, jonka keuhkosyöpä oli levinnyt luustoon. Potilaalle oli tullut lonkkamurtuma, mutta sitä ei voitu syövän vuoksi hoitaa.

– Hän vain makasi vuoteessa, ja kipu oli sietämätön. Morfiinikaan ei auttanut. Tämä kuvastaa hyvin, millaisia tapauksia nämä ovat.

”Näen etukäteen painajaisia”

Lipsin mukaan eutanasia on lääkärille raskas prosessi.

– Toisen elämän lopettaminen on iso asia, ja se tekee nöyräksi. Olen edeltävinä päivinä jännittynyt ja näen painajaisia. Toisaalta tuntuu vapauttavalta, ­että voin auttaa ihmistä, joka on niin suurissa tuskissa.

Prosessi on tarkoin valvottu, ja kriteerit ovat tiukat. Eutanasian voi saada, jos kärsimys on sietämätöntä ja pysyvää ­eikä lääketieteellisistä keinoista ole apua.

Ensimmäinen askel ovat pitkät keskustelut, joita on yleensä 5–10. Lääkäri käy potilaan kanssa läpi tämän tilannetta ja ajatuksia. Hän kirjaa potilaan näkemykset tarkoin ylös. Potilas tekee yleensä myös kirjallisen hoitotahdon.

– Käyn tällaisia keskusteluja viikoittain. Suuri osa ihmisistä, joiden elämä on loppumassa, haluaa puhua aiheesta. Lopulta vain hyvin harva heistä päätyy eutanasiaan, Lips kertoo.

Lääkärit ovat saaneet koulutusta keskusteluja sekä prosessin läpiviemistä varten.

Toinenkin lääkäri arvioi

Mikäli potilas keskustelujen jälkeenkin haluaa eutanasian, riippumaton toinen lääkäri keskustelee hänen kanssaan ja tekee oman arvionsa.

Jos lääkärit ovat samaa mieltä kriteerien täyttymisestä, voidaan tehdä potilaan kanssa kirjallinen sopimus, joka antaa luvan eutanasiaan. Tämän jälkeen hoitava lääkäri voi sopia potilaan kanssa ajankohdasta.

Lips yleensä vierailee vielä päivää ­aiemmin potilaan luona ja varmistaa, haluaako tämä todella eutanasian. H-hetken koittaessa potilas sanoo hyvästit ­perheelle. Lääkäri antaa hänelle rauhoitteita, ja hän nukahtaa. Kun potilas on ­syvässä unessa, lääkäri antaa lihasrelaksanttia. Sen vaikutuksesta sydän lakkaa sykkimästä.

Potilaan kuoleman jälkeen Lips toimittaa kansallisille terveysviranomaisille selvityksen, johon hän liittää raportit potilaskeskusteluista ja tehdyistä sopimuksista.

Suomessa eutanasian laillistamista vaativa kansalaisaloite keräsi eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Eduskunta käsitteli aloitetta ­helmikuussa, ja nyt se on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puntaroitavana.

kirjoittaja:
Mari Heikkilä
toimittaja

kuva: Landelijke Huisartsen Vereniging

Julkaistu Lääkärilehdessä 24/2017