EU-komission mukaan Suomen korvausmalli on epätasa-arvoinen

Jos Suomen korvausmalli todetaan direktiivin vastaiseksi, luvassa on huomattavia sakkoja.

Suomen tulkinta ulkomailla saadun terveydenhuollon korvauksista on poikinut virallisen huomautuksen EU-komissiolta.

Suomella on kaksi kuukautta aikaa vastata huomautukseen.

Potilasdirektiivin mukaan potilas saa hakea vapaasti terveyspalveluja toisesta EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä. Potilaalla on oikeus saada korvauksia hoidosta samoin perustein kuin jos hoito olisi annettu kotimaassa.

Lue lisää: Kaikkeen on sovellus 

Suomessa on päädytty korvaamaan hoitoa yksityisestä terveydenhuollosta maksettujen Kela-korvausten mukaisesti. EU-komission mukaan Suomessa valittu malli kohtelee potilaita epätasa-arvoisesti.

Tuomioistuimeen, jos vastaus 
ei tyydytä

Jos EU-komissio ei tyydy Suomen vastaukseen, se voi viedä asian EU-tuomioistuimen käsiteltäväksi. Jos Suomen korvausmalli todetaan direktiivin vastaiseksi, luvassa on huomattavia sakkoja.

– Korvausmallin muuttamiseen on isoja paineita, sanoo STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Komissio katsoo, että ulkomailla saatu hoito tulisi korvata julkisen terveydenhuollon asiakasmaksua vastaavalla tavalla. Onko siis tulossa malli, jossa potilas maksaisi yksityislääkärikäynnistä ulkomailla julkisen sektorin asiakasmaksun, mutta saisi Suomessa yksityisellä käydessään vain sairausvakuutuskorvauksen?

– Tuskin tällaiseen malliin ollaan menossa. Siinä tulisi muita ongelmia, Sillanaukee sanoo.

Valinnanvapaus sisällytettävä uuteen malliin

Avun pitäisi löytyä suunnitellusta monikanavaisen rahoitusjärjestelmän purkamisesta. Yksinkertaisempi rahoitusjärjestelmä helpottaisi myös potilasdirektiivin noudattamista.

– Potilaan valinnanvapauden toteutuminen on otettava huomioon kun rahoitusjärjestelmää rukataan.

EU-prosessit ovat pitkiä, ja Sillanaukee arvioi, että Suomella on aikaa ratkaista ongelma muuttamalla rahoitusjärjestelmää, kuten on suunniteltu.

– Komissiolle ei kuitenkaan riitä, että Suomessa suunnitellaan muutoksia. Suunnilleen vuoden sisällä pitää saada aikaan päätöksiä.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/15.