Varhaisen vaiheen, paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehtoina ovat olleet eturauhasen radikaali poistoleikkaus ja odottava seuranta (watchful waiting). PSA-testien ansiosta viime vuosina on yleistynyt myös aktiiviseuranta.
Scandinavian Prostate Cancer Group Study Number 4 (SPCG-4) -tutkimuksessa on potilaat satunnaistettu joko radikaaliin poistoleikkaukseen tai odottavaan seurantaan, minkä jälkeen potilaita on seurattu jo reilut 23 vuotta.
NEJM:ssa julkaistun tuoreen seurantatutkimuksen mukaan radikaalileikkaus vähensi merkitsevästi kuolemia seurantaryhmään verrattuna (suhteellinen riski 0,56; CI 95 %, ja vaihteluväli 0,41–0,77, P=0,001).
Leikkausryhmän 347 miehestä kuoli 200, joista 63 eturauhassyöpään. Seurantaryhmän 348 miehestä kuoli seuranta-aikana 247, joista 99 eturauhassyöpään.
– Tästä tutkimusryhmästä on tullut jo useita julkaisuja, jotka osoittavat leikkauksen hyödyllisyyden etenkin nuorille eturauhassyöpäpotilaille, kommentoi tuloksia professori Teuvo Tammela Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
Tässäkin julkaisussa alle 65-vuotiaiden ryhmässä kuolemanriski oli alhaisin (suhteellinen riski 0,45).
Tammela tuntee tutkimuksen hyvin, koska hän toimi neljä vuotta Scandinavian Prostate Cancer Groupin puheenjohtajana.
Samojen miesten hoitotuloksia sekä muun muassa komplikaatioita ja elämänlaatua on tutkittu ja raportoitu kuolemantapausten rinnalla. Oli syöpä hoidettu leikkauksella tai seurannalla, miesten elämänlaatu heikkeni niin fyysisten oireiden kuin henkisen stressin vuoksi. Syöpä on ankara seuralainen.
– Pitää kuitenkin muistaa, että leikkaukset tehtiin vuosina 1989 - 1999. Silloiset leikkausmenetelmät olivat huomattavasti kajoavammat kuin nykyiset robottiavusteiset kirurgiset menetelmät, huomauttaa Teuvo Tammela.
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.