Ettei vauva vaihtuisi

TYKS:stä lähtevillä vastasyntyneillä on kolminkertainen tarkistus, että äidin mukaan varmasti lähtee hänen oma vauvansa. Seinäjoen keskussairaalassa syntyneiltä tunnistusranneke poistetaan vasta kotona.

Vauvojen vaihtuminen on Suomessa erittäin harvinaista, mutta Jyväskylän keskussairaalassa niin kuitenkin pääsi tapahtumaan.

TYKS:n Naistenklinikalla on vauvan kotiutusvaiheessa kolminkertainen varmistus, että äidin mukaan lähtee hänen oma vauvansa.

Äidin ja vauvan kotiuttavat kätilö ja lastenhoitaja, jotka tarkastavat rannekkeesta, onko vauva oikea. Myös äitiä pyydetään tunnistamaan rannekkeesta, että kyseessä on hänen vauvansa.

Ranneke laitetaan vauvalle synnytyssalissa ja poistetaan vasta, kun vauva lähtee kotiin. Myös äidillä on ranneke.

Vauvojen tunnistamiseen liittyviä käytäntöjä kerrataan osaston henkilökunnan kanssa puolivuosittain.

– Rutiiniohjeita käydään läpi säännöllisesti, ettei tulisi ikäviä tilanteita. Rannekkeitten tärkeyttä ja menettelytapoja niiden kanssa käytiin läpi viimeksi muutama viikko sitten, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Ulla Ekblad.

Rannekkeiden käyttö potilailla ylipäätään osoittautui TYKS:ssä erittäin hyödylliseksi esimerkiksi toissavuotisen sairaalapalon aikana.

Ranneke pois vasta kotona

Seinäjoen keskussairaalassa vauva saa rannekkeen käteensä synnytyssalissa eikä sitä poisteta koko sinä aikana, jonka vauva on sairaalassa.

– Äiti poistaa vauvan rannekkeen vasta kotona, kertoo osastonylilääkäri Tiina-Liisa Erkinheimo.

Seinäjoen keskussairaalassa on ympärivuorokautinen vierihoito. Jos vauva kuitenkin on äidistä erossa, vauvaa palautettaessa varmistetaan äidin nimi ja tarkistetaan rannekkeesta, että vauvan tiedot ovat yhteneväiset äidin tietojen kanssa.

Kotiinlähtötarkistuksessa vauvan tunnistustiedot tarkistavat lastenlääkäri ja hoitaja.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.