Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan Etenen mukaan ei ole perusteita antaa terveydenhuollon ammattihenkilöille subjektiivista oikeutta kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä vakaumuksensa perusteella. Tällainen oikeus voisi Etenen mukaan johtaa potilaan oikeuksien ja pahimmillaan terveyden vaarantumiseen.
Etene antoi aiheesta lausunnon STM:n pyynnöstä. Neuvottelukunta painottaa, että laki raskaudenkeskeyttämisestä on ollut voimassa yli 40 vuotta eikä oikeutta kieltäytyä suorittamasta toimenpiteitä ole ollut. Jos tällainen oikeus myönnettäisiin, se olisi merkittävä periaatteellinen ja käytännöllinen muutos.
Osa raskaudenkeskeytyksistä tehdään naisen hengen tai terveyden pelastamiseksi. Jos terveydenhuollon henkilökunta voisi kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella, se olisi ristiriidassa terveydenhuollon perustehtävän kanssa. Jos taas raskaudenkeskeyttämisestä voisi kieltäytyä tapauskohtaisesti esimerkiksi raskaudenkeskeyttämisen syyn vuoksi, potilas joutuisi kohtuuttomaan asemaan. Etenen mukaan se merkitsisi astumista tielle, jossa jokainen terveydenhuollossa toimiva voisi määritellä oman terveyskäsityksensä mukaan hoitoa vaativat tapaukset.
Käytännöllisiä ongelmia aiheuttaisi esimerkiksi ainoan saatavilla olevan lääkärin kieltäytyminen raskaudenkeskeytyksestä vakaumukseensa vedoten. Etene kysyy, kuinka silloin voitaisiin taata yhdenvertainen kohtelu ja raskaana olevan naisen tarvitsema hoidon saanti?
Abortin ylärajaa ei syytä laskea
Etenen mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnkuvan rajauksista, mikäli lain edellyttämät tehtävät tulevat hoidetuiksi. Sen sijaan työntekijän yksipuolinen oikeus kieltäytyä terveydenhuollon tehtäviksi määritellyistä toimenpiteistä voisi johtaa potilaan oikeuksien tai terveyden vaarantumiseen.
Etene painottaa, että terveydenhuollon ammattihenkilöllä on mahdollisuus hakeutua muihin, omaa vakaumustaan paremmin vastaaviin tehtäviin terveydenhuollon sisällä.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä on parhaillaan kolme aborttia koskevaa lakialoitetta. Kahdessa niistä esitetään, että terveydenhuollon ammattihenkilöt voisivat kieltäytyä abortin tekemisestä. Kolmannessa ehdotetaan, että raskaudenkeskeytyksen viikkorajaa alennettaisiin.
Etene otti kantaa myös raskaudenkeskeytyksen viikkorajoihin. Neuvottelukunta toteaa, että myöhäinen, raskausviikoilla 22–24 tehtävä raskaudenkeskeytys on äärimmäinen mahdollisuus puuttua raskauden kulkuun. Sosiaalinen syy, joka on raskaudenkeskeytyksen tavallisin indikaatio, ei oikeuta keskeytykseen 20. raskausviikon jälkeen. Etenen mukaan ylärajaan ei ole syytä puuttua, mutta pitää pyrkiä toimimaan siten, että päätökset voitaisiin tehdä aiemmin.
Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.