Haaparannan ja Ylitornion kuntien ylilääkärinä Ruotsin Norrbottenissa työskentelevä Jari Havela on vastaanottopäivinään vapaa mies. Rajajoen toiselle puolelle kotiin Pelloon palatessaan hänen kahden viikon karanteeninsa alkaa joka kertaa uudelleen.
– Toistaiseksi olen päässyt passintarkastuksen kautta kulkemaan töihin, mutta ruokaostokset on pitänyt opetella hoitamaan Ruotsissa, hän sanoo.
Havelan alueella Tornionjoki rajaa maat, mutta ei työskentelyalueita. Jos raja suljetaan, Havelan mukaan 65 000 hengen perusterveydenhuolto kaatuu välittömästi, sillä hoitajista 50 kulkee töissä Suomesta. Norrbottenin perusterveydenhuollon erikoislääkäreistä kuusi ja erikoissairaanhoidon lääkäreistä kolme asuu Suomessa.
– Yhtä lukuun ottamatta kaikki erikoistuvat lääkärit asuvat Ruotsissa, ja he jäisivät yksin pyörittämään vastaanottoja. Oman osuuteni voin tehdä kotoa, mutta työkavereista kannan huolta.
Toistaiseksi rajan ylittäminen on ollut mahdollista välttämättömän työssäkäynnin perusteella.
– Ymmärtääkseni päätös on kuitenkin ehdollinen, ja tilanne voi muuttua, jos koronaepidemia pahenee Ruotsin puolella.
Potilaat kameran eteen, vanhukset kotihoitoon
Koronaepidemiaan valmistautuminen alkoi maaliskuun alussa osastojen ja vanhainkotien vierailukiellolla. Kotihoitoa vahvistamalla suuri osa terveyskeskusten vuodeosastoilla olleista vanhuksista hoidetaan nyt kotona.
Norrbottenissa on kehitetty ja lisätty muutaman edeltävän vuoden aikana eHealth-työskentelyä pitkien etäisyyksien takia. Havela sanoo, että nyt kahdeksan kymmenestä vastaanottokäynnistä tehdään videoyhteyden välityksellä. Koronauutisten tiivistyessä kuntiin perustettiin lisää etäyhteyspisteitä ja lääkärit varustettiin aina mukana kulkevilla kannettavilla tietokoneilla ja puhelimilla.
Etävastaanottotoiminta on tuttua lääkärien lisäksi potilaille.
– Potilaat ovat jo aiemmin oppineet käyttämään laitteita hyvin. Niiden välityksellä tehdään myös ne erikoissairaanhoidon kontrollit sekä konsultaatiot, jotka eivät vaadi fyysistä kontaktia.
Pohjoisessa ei seurata pääkaupunkilaisten esimerkkiä
Vaikka uutiskuvat Tukholmasta antavat huolettoman kuvan ruotsalaisten elämäntyylistä korona-aikana, Havelan mukaan rajaseutu on hiljentynyt täysin. Kaupat ja kadut ovat tyhjiä, vaikkei kuningaskunnalla ole käytössään pakkokeinoja.
– Ruotsissa ihmiset vapaa liikkuvuus on perustuslaissa, joten sen suhteen tilanne vastaa aseenkanto-oikeutta Amerikassa.
Havela huomauttaa, että Ruotsin hallituksen linjaukset ovat samanlaiset kuin Suomessa, mutta ketään ei vain voi pakottaa niiden noudattamiseen.
Havelan mukaan Tornionjokilaakso on näyttäytynyt koronaepidemian suhteen muuta Ruotsia rauhallisempana. Norrbottenia lännemmissä ja pohjoisemmissa kunnissa tartuntojen määrä on selkeästi korkeampi.
– Olemme olleet rauhan tyyssija, mutta ei se rauha täälläkään kauan pysy.
Juha-Pekka Honkanen
Kuva Jari Havela
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 17-18/2020.