Esteettinen kirurgia ja työnohjaus arvonlisäveron piiriin

Esteettinen kirurgia ja suuri osa työnohjauspalveluista muuttuvat toukokuun alusta arvonlisäverollisiksi. Pistos- ja kuorintahoitojen arvonlisä­veromuutos koskee myös ihotautilääkäreitä.

Verohallinnon uusi ohje ulottaa 24 %:n arvonlisäveron yksityis­sektorin konsultaatio- ja työn­ohjauspalveluihin sekä esteettisen kirurgian palveluihin ja esimerkiksi pistoshoitoihin, joita antavat myös ihotautilääkärit. Arvonlisäveron piiriin kuuluvat uuden ohjeen mukaan myös mielenterveyslain edellyttämä ja psykoterapiaan liittyvä työnohjaus.

Uusi ohje terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta tulee voimaan toukokuun alussa.

Lääkäriliitto vastustaa psyko­terapian työnohjauksen ja ­terveydenhuollon ammattihenki­löiden antaman työnohjauksen ja konsultaation ottamista arvonlisäveron piiriin. Liiton mukaan työnohjauksessa kyse on potilaan hoidon optimoimisesta, eikä se näin ollen kohdistu vain hoidon antajaan, kuten verohallinto on tulkinnut.

Esteettisen kirurgian palvelut voivat olla arvonlisäverottomia vain, jos niiden suorittaminen on lääketieteellisesti perusteltua. Arvonlisäverollisuus koskee myös kosmeettisin perustein tehtäviä pistoshoitoja, kuten täyte­aine- ja botuliinipistoksia sekä kuorintahoi­toja.

– Uhkakuvana on se, että kysyntää siirtyy Suomenlahden eteläpuolelle. Dermatologit tekevät enenevässä määrin laserhoitoja ja kemiallisia kuorintoja, mutta on epäselvää, miten sairauden perusteella tehtävien hoitojen verotusta lopulta määritellään. Laseria käytetään esimerkiksi palovamma-arpien, aknen tai ruusufinnin hoitoon, Suomen privaattidermatologit ry:n puheenjohtaja, ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen muistuttaa.

– Samoin botuliinitoksiinihoito on hyväksytty liikahikoilun hoitoon. Huolena on, että nämäkin katsotaan arvonlisäverollisiksi.

Arvonlisäverotus on kytketty Kela-korvaukseen. Lääkärijärjestöt pitävät tätä ongelmallisena, sillä Kela-korvausperusteissa on vaihtelua.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 8/2014.