Lähes joka kolmas 50–70-vuotias suomalaismies kärsii keskivaikeasta tai vaikeasta erektiohäiriöstä, mutta kynnys hakeutua lääkäriin on edelleen korkea.
Tärkeimmät syyt häiriöihin ovat verenkiertoelinten sairaudet ja niiden hoitoon käytetyt lääkkeet sekä diabetes. Erektiohäiriö voikin ennakoida sepelvaltimotautia, koska endoteelin muutokset heikentävät virtausta paisuvaisen pienissä valtimoissa sepelvaltimoja aikaisemmin.
Myös monet eturauhassyövän hoidot ja neurologiset sairaudet sekä testosteronipitoisuuden lasku ja esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt heikentävät seksuaalitoimintoja. Psyykkiset tekijät taas vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen.
Vastaanotolla on tärkeää pyrkiä selvittämään erektiohäiriön luonne, kesto ja vakavuus. Onnistuuko yhdyntä, onko seksuaalinen halukkuus vähentynyt ja ovatko aamuerektiot loppuneet? Potilaalta on hyvä tutkia ainakin yleisverenkuva ja virtsanäyte ja mitata kreatiniinin, PSA:n ja testosteronin pitoisuudet sekä kilpirauhasarvot.
Tarvittaessa potilasta tulee kannustaa elintapamuutoksiin. Tupakasta ja runsaasta alkoholin käytöstä luopuminen, painon pudottaminen, rasva-arvojen korjaaminen ja liikunnan lisääminen parantavat edellytyksiä erektioon.
Vuonna 1998 käyttöön tullut Viagra eli sildenafiili on elvyttänyt monen seksielämän uuteen nousuun. Nykyisinkin erektiohäiriöiden hoito perustuu pääosin fosfodiesteraasi-5-entsyymin (PDE5) estäjiin. Vasta-aiheita niiden käytölle ovat hoitamaton sepelvaltimotauti sekä toisaalta sen hoitoon käytettävät lyhyt- ja pitkävaikutteiset nitrovalmisteet.
Jos tavanomainen lääkehoito ei tuota tulosta tai on vasta-aiheinen, voidaan harkita muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi peniksen iskuaaltohoito on uusi innovaatio, jolla aktivoidaan verisuonikasvutekijöitä. Kun hiussuoniverkosto kasvaa, verenvirtaus paisuvaisiin lisääntyy. Hoidon pitkäaikaisvaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole tietoa.
Lähde: Ala-Opas M. Erektiohäiriöitä kannattaa hoitaa. Suom Lääkäril 2017;72:1557–61.
Kuva: Fotolia
Lue artikkeli kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.