Epätyypillinen kilpirauhashoito Valviran selvityksessä

Puutteet diagnostiikassa ja tutkimuksessa ovat Valviran selvitysten perusteella johtaneet siihen, että T3-hormonihoito on aloitettu ilman riittäviä lääketieteellisiä perusteita ja siten, että potilasturvallisuus on vaarantunut.

Viiden yksityislääkärin antamaa epätyypillistä kilpirauhashoitoa on tutkittu Valvirassa.

Valviran tehtävänä on selvittää ja arvioida, ovatko lääkärit toimineet lääketieteellisesti asianmukaisesti ja potilasturvallisuutta vaarantamatta tutkiessaan, diagnosoidessaan ja hoitaessaan potilaita. Valvira on pyytänyt useiden endokrinologiasiantuntijoiden lausunnot. Asiantuntijoiden näkemykset kilpirauhassairauksien lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon periaatteista ja hoitokäytännöistä ovat varsin yhteneviä.

– Yhdelle lääkärille on annettu kirjallinen varoitus, ja toisen lääkärin oikeuksia on väliaikaisesti rajoitettu. Kolmen lääkärin toimia vielä tutkitaan, kertoo johtaja Tarja Holi Valvirasta.

Lue lisää: Mikä on struuma?

Hän toteaa, että jotkut lääkärit ovat laajasti määränneet potilailleen erilaisiin vaivoihin kilpirauhashormoneja, kuten T3-kilpirauhashormonia.

– Lääkärit ovat määränneet joko pelkästään T3-kilpirauhashormonia tai sen ja tyroksiinin yhdistelmää Valviran selvitysten perusteella. Joillakin lääkäreillä on käsitys, että T3-hormonihoitoa on perusteltua käyttää huomattavasti vallitsevaa käytäntöä yleisemmin ja myös monoterapiana ilman tyroksiinia siksi, että elimistö ei aina kykene muuntamaan T4-hormonia tehokkaaksi T3-hormoniksi, sanoo Holi.

Tämän näkemyksen mukaan T3-hormonin tuotanto jää joillakin henkilöillä puutteelliseksi, koska elimistö tuottaa kyseisen hormonin sijasta sen haitallista käänteismuotoa rT3:a, jolloin syntyy ns. rT3-dominanssi.

– Ottamatta sinänsä kantaa kyseiseen teoriaan Valvira on selvitysten perusteella havainnut valvonta-asioissaan, etteivät jotkut lääkärit ole riittävästi selvittäneet potilaiden oireita ja mahdollisia sairauksia ennen kyseisen diagnoosin tekemistä ja lääkityksen aloittamista.

Holin mukaan monilla potilailla on ollut varsin yleisluonteisia ja moneen eri sairauteen ja tilanteeseen sopivia oireita. Puutteet diagnostiikassa ja tutkimuksessa ovat Valviran selvitysten perusteella johtaneet siihen, että T3-hormonihoito on aloitettu ilman riittäviä lääketieteellisiä perusteita ja siten, että potilasturvallisuus on vaarantunut.

– Perusteettomaan T3-hormonikorvaushoidon käyttöön liittyy merkittäviä terveysriskejä, kuten eteisvärinän ja jopa aivoinfarktin riski. Lääkkeellä saattaa olla epäasianmukaisesti käytettynä myös epäsuotuisia vaikutuksia mm. luustolle.

Yksittäinen lääke ei ole valvonnassa

Holi huomauttaa, että mediassa on viime aikoina levinnyt myös tietoa ”lisämunuaisen uupumisesta”, jolla tarkoitettaneen normaalisti toimivan lisämunuaisen ja todetun lisämunuaisten vajaatoiminnan välistä tilaa.

– ”Lisämunuaisten uupumusta” epäillään erilaisten oireiden perusteella. Kortisonivalmisteiden käyttäminen ilman asianmukaista vajaatoimintadiagnoosia voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Asianmukaiseen diagnostiikkaan perustumaton, ”oireenmukainen” hydrokortisonihoito voi vaikuttaa haitallisesti omaan kortisolituotantoon ja altistaa potilaan muun muassa osteoporoosille ja diabetekselle.

Tarja Holi muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa esitetyistä käsityksistä poiketen yksittäinen lääke ei ole ollut Valviran valvonnan kohteena.

– Lääkevalvonta ei edes kuulu Valviran toimivaltaan.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia