Ensimmäinen syövän virushoitolääke avuksi melanoomaan

Herpesviruksesta kehitetty syöpälääke on tarkoitettu levinneen melanooman hoitoon. Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että se vahvistaa potilaan omaa immuunivastetta kasvainta kohtaan.

Ensimmäinen syövän virushoitolääke on saanut myyntiluvan Yhdysvalloissa ja Euroopassa. T-vec-hoitoviruksen kehittämisessä mukana ollut suomalaissyntyinen syöpäkirurgi Robert Andtbacka vieraili Suomessa lääketehdas Amgenin vieraana maaliskuussa.

Herpesviruksesta kehitetty syöpälääke on tarkoitettu levinneen melanooman hoitoon. Lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että se vahvistaa potilaan omaa immuunivastetta kasvainta kohtaan. Lääkkeessä T-vec-herpesvirukseen on liitetty immunostimuloiva GM-CSF-­sytokiinigeeni.

Lääkettä pistetään melanoomakasvaimiin. Geenimuokatut virukset pystyvät lisääntymään vain kasvainsoluissa.

Lisätutkimukset käynnissä

Andtbacka johti Journal of Clinical Oncology -lehdessä vuosi sitten julkaistua OPTiM-tutkimusta, jonka perusteella lääke sai myyntiluvan.

– Levinnyttä melanoomaa sairastaville on ollut hyvin vähän hoitoja, ja siksi tuntui kiinnostavalta lähteä tutkimaan uutta hoitomuotoa. Halusin auttaa potilaitani.

Andtbacka kertoo, että niillä potilailla, joilla lääke tehoaa, kokemukset ovat hyviä. Usein myös ne kasvaimet, joihin lääkettä ei ole pistetty, katoavat. Seuranta on vielä kesken, mutta vaikutukset ovat olleet pitkäaikaisia.

OPTiM-tutkimuksessa lääke tehosi 40,5 prosenttiin tutkituista. Hoitovaste oli pitkäaikainen 16 prosentilla. Andtbacka kertoo, että parhaillaan tutkitaan, miksi lääke tehoaa osaan potilaista ja osaan ei. Samoin tutkitaan, onko lääkkeestä tehoa muissa syövissä ja melanoomapotilailla, joiden syöpä ei ole levinnyt.

– Tutkimme myös, voisiko lääkettä käyttää leikkauksen tukena.

Lääkkeen tyypillisimpinä haittavaikutuksina on havaittu flunssankaltaisia ­oireita sekä injektiokohdan reaktioita ja kipua.

– Levinneessä melanoomassa elin­ajanodote on keskimäärin 18 kuukautta. Nämä haitat ovat varsin kohtuullisia taudin vakavuuteen nähden.

OPTiM-tutkimuksessa verrattiin hoitoa T-vec-lääkkeellä tai pelkällä GM-CSF-sytokiinilla. T-vec-ryhmässä keskimääräinen elossaoloaika oli 23 kuukautta, GM-CSF-hoitoa saaneilla 19 kuukautta. Ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Lue lisää: Viisaasti auringossa

T-vec käyttöön Suomessakin

Turun yliopiston virusopin dosentti Veijo Hukkanen arvioi, että T-vec-hoito tulee Suomessa käyttöön lähiaikoina ainakin osassa yliopistosairaaloita. Yksityissairaala Docrateksessa se on jo käytössä.

– Yksittäisen melanoomapotilaan kannalta tämä lienee yksi askel eteenpäin syövän hoidossa. Hoitotapana virushoito on kuitenkin mullistava.

Hukkanen kertoo, että useita eri virushoitolääkkeitä tutkitaan parhaillaan eri syöpien hoidossa.

– Kokonaan uusia hoitotapoja uskalletaan helpommin tutkia syövän hoidossa. Myös muissa sairauksissa virushoitoa voitaisiin kuitenkin mahdollisesti käyttää. Tutkimuksia on meneillään esimerkiksi kivun hoidossa.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Lue myös:
Näin vältät auringossa palamisen
Ihosyöpä yleistyy pelottavaa vauhtia – nyt tarvitaan kansallinen ihosyöpäohjelma

Katso kuvia tavallisimmista ihotaudeista: ihotauti.net