JAMA Dermatology -lehdessä julkaistu tapausselostus varoittaa luomia tai muita pigmenttimuutoksia käsittävän ihoalueen tatuoinnista. Jos tällaisella alueella kuitenkin on tatuointi ja se halutaan poistaa, poistoa ei pidä tehdä laserilla.
Saksalainen, tuolloin 29-vuotias mies saapui Karlsruhessa sijaitsevalle klinikalle ensimmäistä kertaa vuonna 2001 ja halusi poistattaa tatuointinsa laserin avulla. Moniväriset, rintakehää ja käsivarsia peittäneet tatuoinnit mies oli ottanut noin kymmenen vuotta aikaisemmin.
Ennen laserhoitojen aloittamista lääkärit havaitsivat potilaan olkapäässä luomen ja suosittelivat potilaalle luomen poistamista. Potilas kuitenkin kieltäytyi. Luomen mahdollisia muutoksia oli vaikea havaita mustan tatuointimusteen vuoksi. Dermatoskopiassa (ihon mikroskooppisessa tarkastelussa) ei havaittu huolestuttavia piirteitä.
Kaikkiaan 47 laserhoitokerran jälkeen luomen dermatoskopialöydökset viittasivat varhaiseen melanoomaan, ja potilas suostui luomen poistamiseen. Biopsia paljasti, että kyseessä oli leviävä pahanlaatuinen melanooma.
– Tatuointi vaikeuttaa pigmenttimuutosten diagnosointia myös dermatoskopiaa käytettäessä. Kun tatuointeja poistetaan laserilla, piilossa ollut epäilyttävä luomi voi paljastua vähitellen, tapausselostuksen kirjoittajat toteavat Jama Networkin julkaiseman tiedotteen mukaan.
Kirjoittajien mukaan englanniksi julkaistussa lääketieteellisessä kirjallisuudessa tunnetaan yllä kuvatun lisäksi 16 muuta tapausta, joissa tatuoidulle alueelle on kehittynyt pahanlaatuinen melanooma. Kirjoittajat suosittavat säännöllisiä dermatoskooppisia tutkimuksia tatuointien poistoprosessin aikana.
– Jos luomen pahanlaatuisuudesta herää pienikin epäilys, suositamme luomen poistoa ennen hoidon aloittamista. Tatuointeja ei pitäisi koskaan tehdä ihoalueille, joilla on pigmenttimuutoksia, ja jos niin on tehty, niitä ei pitäisi koskaan hoitaa laserilla, lääkäriryhmä toteaa.
Sirpa Kulonen
toimittaja
Kuva: Panthermedia