Eduskunta hyväksyi päivystysuudistuksen

Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköt keskitetään 12 sairaalaan.

Vaikka päätös laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskittämisestä on nyt tehty, monet mm. lääkärin työhön vaikuttavat yksityiskohdat ovat yhä auki, muistuttaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

– Lääkäreitä huolestuttaa oman työpaikan kohtalo. Osa tuntuu jo harkitsevan työpaikan vaihtoa. Minusta tällä hetkellä kannattaisi kuitenkin laittaa jäitä hattuun ja odottaa hetki, että päätökset tarkentuvat.

Esimerkiksi leikkaustoiminnan keskittämisen osalta ei ole tehty vielä päätöksiä. Pärnäsen mielestä tehtävien siirto ei voi tapahtua vain pienemmistä yksiköistä isompiin.

– Tarvitaan järkevää työnjakoa sen suhteen, mitä leikkauksia missäkin tehdään. Se ei missään tapauksessa tarkoita, että kaikki leikkaukset siirtyvät 12 laajan päivystyksen sairaalaan.

Pärnänen antaa esimerkkinä Tampereen kaupungin Hatanpään sairaalan, johon on keskitetty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rintasyöpäleikkaukset.

– Hallituksen esityksen mukaan Hatanpään sairaalan kaltaisilla yksiköillä ei pitäisi olla kirurgista toimintaa jatkossa lainkaan. Työnjako on kuitenkin nyt toimiva. Aika näyttää, millaisia muutoksia nyt tehdyistä päätöksistä käytännössä seuraa.

Eduskunnassa pohdittiin ruotsinkielisten asemaa

Päivystysuudistuksen hyväksymistä edelsi eduskunnassa pitkä keskustelu, jossa kannettiin huolta erityisesti ruotsinkielisen väestön asemasta, jos Vaasan keskussairaala jää vaille laajaa ympärivuorokautista päivystystä.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että paras malli kielellisten perusoikeuksien kannalta olisi sellainen, jossa suunnitellun 12 sairaanhoitopiirin lisäksi laajan päivystyksen yksikkö sijoitettaisiin myös Vaasaan. Suunnitelmassa Vaasan sairaanhoitopiirin potilaiden lähin laajan päivystyksen yksikkö on Seinäjoella.

Perustuslakivaliokunnan mukaan 12 laajan päivystyksen yksikön malli on silti mahdollinen, mikäli Seinäjoen keskussairaalalle asetetaan lakisääteinen velvoite huolehtia alueen potilaiden mahdollisuudesta käyttää omaa kieltään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta otti esitykseen kantaa maanantaina. Valiokunta asettui kannattamaan alkuperäistä esitystä 12 laajan päivystyksen sairaalasta sillä lisäyksellä, että laissa täsmennetään, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päivystyksessä palvelut on saatava potilaan tahdon mukaan suomeksi tai ruotsiksi.

Päivystävien lääkärien määrä tuskin vähenee

Pärnästä keskustelun keskittyminen Vaasan asioihin harmittaa.

– Muutokset koskevat niin erikoissairaanhoitoa kuin perusterveydenhuoltoakin, ja koko Suomessa.

Esityksen mukaan perusterveydenhuollossa vahvistetaan kiireellistä vastaanottotoimintaa iltaisin ja viikonloppuisin.

– Käytännössä tämä tarkoittaa osavuorokautisten päivystysten tuomista takaisin terveyskeskuksiin nykyistä laajemmin, Pärnänen arvioi.

Hänen mukaansa päivystykseen osallistuvien lääkärien määrä ei laskene merkittävästi erikoissairaanhoidossakaan, sillä vaikka päivystyksiä on jatkossa harvemmissa yksiköissä, niihin tarvitaan vastaavasti enemmän lääkäreitä.

Laajassa päivystyksessä vähintään 10 erikoisalaa

Laaja ympärivuorokautinen päivystys keskitetään viiteen yliopistosairaalaan sekä Satakunnan, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan sekä Lapin keskussairaaloihin. Laaja päivystys tarkoittaa, että päivystysyksikössä on vähintään kymmenen erikoisalan päivystys sekä sosiaalipäivystys.

Muissa kahdeksassa keskussairaalassa toimii jatkossa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen yhteispäivystys, johon lisätään sosiaalipäivystystä.

Esityksessä todetaan, että lisäksi joissain muissa sairaaloissa sekä joissain terveyskeskuksissa on tarpeen järjestää perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystystä, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä