Vakavasti sairaiden lasten ECMO–hoitovuorokausien määrä on kaksinkertaistunut Uudessa lastensairaalassa kahdessa vuodessa, tiedottaa Hus.
ECMO-hoito (extracorporeal membrane oxygenation) on tehohoitomenetelmä, jota voidaan käyttää potilaalle, jonka henkeä uhkaava hengityksen tai verenkierron vajaus ei vakaannu tavanomaisin tehohoidon tukitoimin.
Vuonna 2021 ECMO-hoitovuorokausia oli 312. Kahta vuotta aikaisemmin hoitovuorokausia oli noin puolet vähemmän eli 150. ECMO-hoito kestää keskimäärin noin 1–2 viikkoa, mutta vuonna 2021 pitkittyneitä ECMO-hoitojaksoja, jotka kestivät kuukausia, oli aikaisempaa enemmän.
– Olemme pystyneet hoitamaan kriittisesti sairaita lapsia hyvin hoitotuloksin. ECMO-hoito on aina väliaikaista hoitoa, jolla voidaan saada lapselle lisäaikaa esimerkiksi elinsiirtoa odottaessa, sanoo anestesialääkäri Heli Salmi Uudesta lastensairaalasta tiedotteessa.
92 prosenttia keuhkoperäisen ja 82 prosenttia sydänperäisen syyn takia ECMO-hoitoa saaneista potilaista on viime vuosina selvinnyt raskaasta hoidosta hengissä Uudessa lastensairaalassa. Kansainvälinen keskiarvo molempien potilaiden osalta on 72 prosenttia.
Vuodesta 2018 alkaen Uuteen lastensairaalaan on voitu noutaa potilaita 200 kilometrin säteeltä Helsingistä ECMO-kuljetuksiin varustetulla ambulanssilla. Aikaisemmin lapsipotilaat piti hakea hoitoon ruotsalaisen ECMO-tiimin avustamana, jolloin hoitokin usein annettiin Ruotsissa.
Tiiamari Pennanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.