Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) suosittelee koronavirustartunnan toteamista antigeenitestillä, jos tulos on hyvä saada erityisen nopeasti.
– Paikallisessa epidemiassa tartunnan saaneiden nopea tunnistaminen antigeenitestillä nopeuttaa myös tartunnan jäljittämistä ja tartuntaketjujen pysäyttämistä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Niina Ikonen tiedotteessa.
ECDC:n suosituksen mukaan antigeenitestiä voidaan käyttää koronatartuntojen varhaiseen tunnistamiseen myös, jos PCR-testauskapasiteettia ei ole helposti saatavilla, tai jos näytteen kuljetus laboratorioon vie aikaa.
Lisäksi antigeenitestien käyttöä voi harkita oireettomien henkilöiden testaamiseen, jos koronatartuntoja on paljon ja testien positiivisuusaste on oletettavasti yli 10 prosenttia.
Oireettomien, altistuneiden henkilöiden testaaminen antigeenitestillä tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti, viimeistään seitsemän päivän sisällä altistuksesta.
Koronavirustartunta voidaan todeta nukleiinihappotestillä (PCR) tai antigeeniosoitustestillä.
PCR-testissä hengitystie-eritteen näytteestä osoitetaan viruksen perimää. Antigeenitestissä näytteestä tutkitaan puolestaan viruksen rakenneproteiineja eli antigeenejä.
Antigeenitesti tunnistaa parhaiten tartunnat, kun oireiden alkamisesta on korkeintaan viisi päivää. Virusmäärät ovat suurimmillaan oireiden alussa.
Antigeenitestit ovat useimmiten PCR-testejä edullisempia.
Negatiiviset testitulokset tulee varmistaa PCR-testillä erityisesti, jos potilaalla on koronaan viittaavia oireita.
Antigeenitestien herkkyydessä on eroja
Tällä hetkellä kaupallisesti on saatavilla useita antigeenitestejä. Niiden suorituskyvyissä on eroja.
Antigeenitestien herkkyys on tyypillisesti heikompi kuin PCR-testien. Tällöin väärät negatiiviset tulokset ovat yleisempiä, eikä kaikkia tartunnan saaneita välttämättä tunnisteta, erityisesti jos koronatartuntoja esiintyy vähän. Myös väärien positiivisten tulosten mahdollisuus on syytä pitää mielessä.
Kliinisen mikrobiologian laboratoriot valitsevat käyttämänsä testausmenetelmät harkintansa mukaan. Koronavirusdiagnostiikka, kuten muukin kliinisen mikrobiologian laboratoriotoiminta, on luvanvaraista.
Laboratorion pitää käyttöönottovaiheessa varmentaa antigeenitestin tulos PCR-testillä.
Uuden tutkimusnimikkeen, kuten koronavirusantigeenitesti, käyttöönotto vaatii luvan aluehallintovirastolta. Tutkimuksen saa aloittaa, kun hakemus on hyväksytty.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.