Ebolaepidemia ei ole vielä ohi

Ebolaan on sairastunut yhteensä yli 24 000 ihmistä. Heistä 5 000 on lapsia. Uusien tartuntojen määrä on nyt huomattavasti vähäisempi kuin epidemian vaikeimmassa vaiheessa.

Ebolaan on sairastunut yli 24 000 ihmistä. Heistä 5 000 on lapsia. Tautiin on kuollut noin 10 000 ihmistä. Uusien tartuntojen määrä on nyt huomattavasti vähäisempi kuin epidemian vaikeimmassa vaiheessa.

Uusia tapauksia on tullut viime viikkoina esiin Sierra Leonessa ja Guineassa. Liberiassa tapauksia ei ole ollut nyt kolmeen viikkoon.

Epidemia on vaikuttanut lapsiin monin tavoin, kertoo Unicef tuoreessa raportissaan. Alle 5-vuotiaista tartunnan saaneista 80 prosenttia on kuollut tautiin. Alle 1-vuotiailla kuolleisuus on jopa 95 prosenttia. 16 000 lasta on menettänyt toisen tai molemmat vanhempansa ebolan takia.

Koulujen sulkeminen on vaikuttanut pahimmillaan viiden miljoonan lapsen koulunkäyntiin.

Ebola on vaikuttanut voimakkaasti terveydenhuoltoon etenkin pahimmilla epidemia-alueilla. Kun voimavarat menevät ebolaepidemian taltuttamiseen, muiden sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito kärsivät. Moni lapsi on esimerkiksi jäänyt ilman tuhkarokkorokotusta. Myös malarian, HIV:n ja AIDS:n sekä akuutin aliravitsemuksen hoito on kärsinyt.

Ebolaepidemian leviämiseen kaksi syytä

Ebolan taltuttamisessa on olennaista hoidon lisäksi esimerkiksi hautajaistapojen muuttaminen. Esimerkiksi Sierra Leonessa kuolleiden koskettaminen hautajaisissa on ollut vahva perinne. Tutkimusten mukaan valistus on kuitenkin mennyt perille ja kuolleiden koskettelu on vähentynyt.

Ihmisten luottamus siihen, että potilas kannattaa tuoda hoitoon, eikä pitää häntä kotona, on myös parantunut. Tämä vähentää tartuntoja, joita potilas lähipiirissään levittää.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan ebolaepidemian leviämiseen 2014 oli kaksi syytä. Ensinnäkin sitkeä, vaarallinen virus ja toiseksi pelko ja väärinymmärrykset, jotka ruokkivat riskikäyttäytymistä.

WHO listaa neljä osatekijää, joita ebolaepidemian taltuttamiseksi tarvitaan. Ensinnäkin on tarpeen toimiva terveydenhuoltojärjestelmä. Se petti Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Toiseksi on tärkeää olla valmiina toimimaan heti ensimmäisten tapausten ilmetessä. Nigeria, Senegal ja Mali saivat epidemian nopeasti kuriin nopeasti ripeän toiminnan ansiosta.

Kolmanneksi WHO painottaa, ettei mikään yksittäinen toimenpide yksinään riitä: altistusten jäljittäminen ei auta, jos mahdollisesti sairastuneet jätetään kotiin odottamaan testitulosten valmistumista. Hyvä hoito ei riitä, jos tartunnat leviävät hautajaisissa.

Neljänneksi WHO muistuttaa, että kaikilla käytetyillä keinoilla on oltava yhteisön tuki. Muuten käy helposti niin, että sairastuneita ja kuolleita piilotellaan, mikä vain pahentaa tilannetta.

Rokotteita testataan

Guineassa on maaliskuussa alettu testata ebolarokotetta. Faasi III:n tutkimukseen valittu rokote on Kanadan kansanterveyslaitoksen kehittämä VSV-EBOV. Myös toinen lupaava ebolarokote, GSK:n kehittämä cAd3-ZEBOV, etenee WHO:n mukaan faasi III:n tutkimuksiin piakkoin.

Rokotteita testataan Basse Guinéen alueella, jolla tällä hetkellä on eniten tartuntoja.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.