Ebola-epidemia ei taltu nopeasti

Ebola-epidemiaan on Länsi-Afrikassa kuollut yli 700 ihmistä. Ratkaisevaa ovat nyt päättäväiset torjuntatoimet, rokotteen tai lääkkeen kehittäminen on haastavaa.

Länsi-Afrikassa leviävä Ebola-epidemia ei ole osoittanut talttumisen merkkejä.

– Taudin laaja leviäminen ja viime päivien tapausmäärät ennakoivat, että epidemia jatkuu vielä ainakin parin kuukauden ajan, tutkimusprofessori Mika Salminen THL:stä arvioi.

Ratkaisevaa ovat nyt päättäväiset torjuntatoimet, paikallisviranomaisten ja kansainvälisen yhteisön yhteistyö sekä paikallinen tiedonvälitys viruksesta, hän painottaa.

WHO:n tuoreimpien tietojen mukaan Guineasta, Sierra Leonesta, Liberiasta ja Nigeriasta on tähän mennessä ilmoitettu yhteensä 1 323 tautitapausta ja tautiin on kuollut 729 ihmistä.

Laaja leviäminen epätodennäköistä

WHO ja Euroopan tartuntatautivirasto EDC eivät ennakoi taudin kansainvälistä laajaa leviämistä.

– Virus ei tartu hengitysteitse, joten altistusvaara lentotilanteessakin on aika rajoittunut ja koskee pienempää joukkoa. Holtiton epidemia on hyvin epätodennäköinen länsimaisissa oloissa, Salminen sanoo.

Yksittäistapauksia voi ilmetä lentomatkustuksen yhteydessä.

– Täysin aukottomasti ei voida estää sitä, ettei yksittäinen verenvuotokuumetta sairastava henkilö pääsisi matkustamaan, mutta varautumistyötä on tehty paljon ja toimintatavat ovat olemassa Suomessa ja muissa maissa, Salminen sanoo.

Epidemia-alueen lähimaihin tauti voi vielä levitä, riippuen siitä, miten hyvin torjuntatoimissa onnistutaan.

– Aiempien epidemioiden yhteydessä on havaittu, ettei rajojen sulkeminen sinänsä estä epidemian leviämistä, Salminen sanoo.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC suositteli välttämään tarpeetonta matkustusta alueelle. Suomi seuraa WHO:n ohjeita eikä matkustusrajoituksille ole ollut tarvetta.

Rokotteen kehittäminen hankalaa

Ebolan nopeaa leviämistä on tällä kertaa edesauttanut se, että epidemia puhkesi ensi kerran Länsi-Afrikassa.

– Ihmiset eivät tunnistaneet tautia eivätkä osanneet varautua siihen. Tautia esiintyi myös jo alkuvaiheessa tiheään asutetussa kaupunkiympäristössä, Salminen kertoo.

Ebolaan ei ole toistaiseksi saatavilla lääkitystä tai rokotetta. Lääkkeen tai rokotteen kehittämisen hankaluutena ovat ennen kaikkea käytännölliset logistiset syyt.

– Ebola on zoonoosi, joka ilmestyy varoittamatta ja taudin puhkeaminen on suhteellisen harvinaista. Ei voi tietää etukäteen, missä tauti puhkeaa seuraavan kerran. Koeasetelman teko lääkkeen tai rokotteen lopullisia turvallisuus- ja vaikuttavuustutkimuksia varten on siten hankalaa.

– Ebolaa on esiintynyt vain Afrikassa ja aiemmat epidemiat ovat koskeneet varsin rajoittunutta ihmisjoukkoa, joten tämänkaltaiseen tutkimukseen ei ehkä ole myöskään ollut riittävästi houkuttimia, Salminen lisää.

WHO kertoi torstaina antavansa 100 miljoonaa dollaria lisärahoitusta torjuntatoimiin.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.