D-vitamiinilisistä on toivottu ihmelääkettä melkein vaivaan kuin vaivaan, mutta tutkimustiedon lisääntyessä toiveet ovat usein hiipuneet. Tuore ruotsalaistutkimus jatkaa tällä linjalla. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinilisistä ei ole todennäköisesti apua myöskään diabeteksen hoidossa.
Ruotsalaisten tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä D-vitamiinin vaikutuksia glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan tutkittiin runsaan 40 aikuistyypin diabetesta tai ns. esidiabetesta potevan kokeella. Esidiabeteksella tarkoitetaan tilannetta, jossa veren glukoosipitoisuus on suurentunut, mutta ei vielä täytä diabeteksen diagnostisia kriteereitä.
Osana tutkimusta puolet osallistujista sai viikoittain 30 000 IU:n annoksen D3-vitamiinia tai lumevalmistetta kahdeksan viikon ajan. D-vitamiinilisiä saaneiden veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti, kuten oli odotettavissa, mutta tämä ei näkynyt lainkaan potilaiden glukoosi- tai insuliiniaineenvaihdunnassa. Verrattuna lumevalmistetta saaneisiin heidän insuliiniherkkyytensä tai glukoosin sietokykynsä eivät parantuneet lainkaan, tutkijat havaitsivat.
Tulokset viittaavat D-vitamiinilisien olevan todennäköisesti tehottomia diabeteksen ja esidiabeteksen hoidossa, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa.
Vaikka vitamiinilisät eivät näyttäisi auttavan D-vitamiinia riittävästi saavia, D-vitamiinin puutos voi altistaa monille sairauksille. Tämän vuoksi kaikkien olisi hyvä huolehtia riittävästä saannista. Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia