Porissa ruvettiin muutamia vuosia sitten miettimään, mitä ensihoidon kasvavalle tehtävämäärälle ja etenkin iäkkäisiin kohdistuville tehtäville voitaisiin tehdä.
Ikäihmisen luo hälytetyllä ambulanssilla ei aina ollut oikein annettavaa, koska pääasiallinen ongelma saattoi olla sosiaalinen, ei kovin kiireellinen, mutta silti tärkeä. Ongelmana olivat myös päivystykseen päätyneet vanhukset, joiden oikea paikka olisi ollut jossain muualla.
Ratkaisuksi kehitettiin Combilanssi. Yksi ambulanssi muutettiin yksiköksi, jossa työskentelee hoitotason ensihoitaja ja geriatrisesti orientoitunut, pitkän kokemuksen omaava sairaanhoitaja.
Hätäkeskus hälyttää riskinarvion tehtyään Combilanssin kiireettömille D-tason tehtäville.
– Geriatrisesti orientoitunut sairaanhoitaja tuntee alueen, tietää mitä tukipalveluita on tarjolla ja tunnistaa iäkkään akuuttiongelmien erityispiirteet, kertoo ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja, erikoislääkäri Katriina Lähteenmäki Satakunnan sairaanhoitopiiristä.
Sairaanhoitajan ammattitaito auttaa arvioimaan vanhuksen tilannetta.
– Työikäisen flunssa menee ohi lepäämällä, mutta kun vanha ihminen sairastuu kuumeiseen flunssaan, se voi olla katastrofi, jos sitä ei hoideta oikein ja ripeästi, Lähteenmäki huomauttaa.
Combilanssi pystyy ottamaan samat parametrit, jotka ambulanssissa otetaan. Combilanssi voi myös ottaa laskimoverinäytteitä ja aloittaa antibioottihoidon.
– Lisäksi se saa videoyhteyden lääkäriin, joka voi vaikkapa katsoa miten potilas liikkuu tai millainen haava on, Lähteenmäki kertoo.
Aikaa asioiden selvittelyyn
Combilanssilla on myös enemmän aikaa.
– Valtaosa potilaista on ikäihmisiä, joilla ei ole peruselintoimintojen häiriöitä. Heillä voi olla infektio-oireita tai akuuttia kotona pärjäämättömyyttä, jota Combilanssi voi selvittää tarkemmin, Lähteenmäki kertoo.
Combilanssi voi mennä vaikkapa tilanteeseen, jossa huonokuntoinen vanhus hoitaa toista vielä huonokuntoisempaa. Välttämättä he eivät ole minkään palvelun piirissä. Combilanssilla, toisin kuin ambulanssilla, on mahdollisuus käyttää enemmän aikaa potilaan luona ja selvitellä tilannetta perusteellisesti.
– Tämä on parempi vaihtoehto kuin kuljettaa vanhus päivystykseen, jossa kukaan ei välttämättä tiedä hänen taustoistaan mitään, Lähteenmäki sanoo.
Joskus hätäkeskuksen riskinarvio voi mennä vikaan, tai tilanne muuttuu potilaan kohtaamisen jälkeen, ja vastassa onkin luultua isompi hätä.
– Combilanssin henkilökunta pystyy aloittamaan hätätilapotilaan hoidon ikään katsomatta, ja myös kuljettamaan potilaan tarvittaessa päivystykseen, Lähteenmäki kertoo.
Combilanssia on käytetty myös kotisaattohoitopotilaiden tukena. Erityisesti hoivakodeissa asuvien vanhusten päivystyskäyntejä on toiminnalla pystytty vähentämään merkittävästi.
Combilanssi on Satakunnan ensihoidon palvelutasossa päivittäin kello 8–21 Porin kaupungin alueella. Raumalla on Combilanssi-pilotti käynnissä. Toiminnan laajentamista vuoden vaihteessa aloittavaa hyvinvointialuetta silmällä pitäen suunnitellaan.
Halvempi kuin ambulanssi?
Combilanssin antama hoito on Lähteenmäen mukaan arvioitu halvemmaksi kuin ambulanssin hoito ja mahdollisesti kuljetus päivystykseen.
– VAMK:n liiketalouden opinnäytetyössä vertailtiin perinteistä ambulanssia ja Combilanssia. Opiskelija kertoi olettaneensa etukäteen, että Combilanssi tulee kalliimmaksi, mutta se olikin halvempaa, vaikka Combilanssi on potilaan luona pitemmän aikaa.
Combilanssi pystyy usein aloittamaan hoidon varsin nopeasti. Jos ambulanssi vie potilaan päivystykseen, hoidon alkamiseen voi kulua useita tunteja.
– Inhimillisyystekijät ovat tässä se pointti. Inhimillinen hyöty siitä, että ihminen saa avun kotiin, Lähteenmäki sanoo.
Anne Seppänen
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.