Britanniassa työntekijöiden omistavat terveyspalvelualan yritykset ovat yleistyneet viime vuosina.
Yritykset tuottavat esimerkiksi neuvolapalveluita, kuntoutusta ja perustason mielenterveyspalveluita. Osa yritysten liikevoitosta käytetään palveluiden kehittämiseen tai alueen ja sen asukkaiden hyväksi.
– Englannin malli vaikuttaa hyvältä idealta ja olisi hyödyllistä kokeilla samaa mallia myös Suomessa. Esimerkiksi yksittäisen terveysaseman toiminta voitaisiin järjestää siten, että kaikki työntekijät tai lääkärit omistaisivat sitä pyörittävän osuuskunnan tai osakeyhtiön, Englannissa toimiviin yrityksiin tutustumassa käynyt Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski sanoo.
– Suomessa kunnilla on iso huoli, miten saada työvoimaa rekrytoiduksi ja tämä voisi olla yksi malli, joka houkuttelisi lääkäreitä. Tuotantomalli voisi nykyistä paremmin sitouttaa työntekijöitä ja parantaa tuottavuutta.
Työntekijöiden omistamien yritysten yleistymisen taustalla on Britannian hallituksen halu erottaa terveyspalveluiden tuotanto niiden järjestämisestä, muttei ulkoistaa terveyspalveluiden järjestämistä pelkästään puhtaasti yksityisille yrityksille. Yleislääkäripalvelut järjestetään edelleen yksityisesti.
Maassa oli vuosina 2008–2011 erillinen ohjelma, joka mahdollisti julkisen terveydenhuollon työntekijöille terveyspalveluita tuottavien yritysten perustamisen. Britanniassa terveydenhuollon järjestämisvastuu on valtiolla.
Vuorenkoski ei näe suoria lainsäädännöllisiä esteitä vastaaville yrityksille Suomessa.
– Suurin ongelma voi olla hankintalaki, sillä kunta ei voi Suomessa suoraan hankkia palveluita työntekijöiden omistamalta yritykseltä. Britanniassa julkinen sektori voi suosia työntekijöiden omistamia yrityksiä.
Heidi Mäenpää
tiedottaja
Kuva: Panthemedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 6/13.