Luustolääkkeinä käytettyjen bisfosfonaattien on arveltu vähentävän vaihdevuodet ohittaneen naisen riskiä sairastua rintasyöpään. Satunnaistetussa asetelmassa hypoteesia ei voitu varmentaa.
Ensimmäisessä satunnaistetussa tutkimuksessa oli mukana 6 459 naista, joista puolet sai alendronaattia ja puolet lumelääkettä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää alendronaatin vaikutusta murtumien määrään (fracture intervention trial, FIT). Toisessa lumekontrolloiduissa tutkimuksessa oli mukana 7 765 naista, joista puolet sai tsolendronihappoa (health outcomes and reduced incidence with zoledronic acid once yearly – pivotal fracture trial, HORIZON-PFT). Seuranta-aika oli FIT-tutkimuksessa 3,8 vuotta ja HORIZON-tutkimuksessa 2,8 vuotta. Kaikissa tutkimushaaroissa oli yhtä paljon rintasyöpään sairastuneita naisia (n = 46 vs. 57; n = 29 vs. 33, p = n.s.).
Aiempien solumallitutkimuksien perusteella on epäilty, että bisfosfonaateilla voitaisiin estää estrogeenisensitiivisten rintasyöpäsolujen kasvua ja aiheuttaa jopa solukuolemaa. Tätä hypoteesia ei voitu satunnaistetussa asetelmassa ihmisillä varmentaa.
Ilmeisesti aiempien seurantatutkimuksien havaintojen taustalla voisi olla se, että naisen matala estrogeenipitoisuus on yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua osteoporoosiin ja pienentyneeseen riskiin sairastua rintasyöpään.
Lähde:
Hue T, Cummings S, Cauley JM ym. Results from the randomised clinical trials of alendronate and zoledronic acid. JAMA Intern Med 2014;174:1550–7.
Kirjoittanut:
Sirkku Jyrkiö
dos, osastonylilääkäri
TYKS, syöpätautien klinikka
Kuva:
Panthermedia