Vahvojen biotiinivalmisteiden käyttö voi vääristää joidenkin laboratoriotestien tuloksia.
– Lääkärin on hyvä kysyä potilaalta biotiinin käytöstä laboratoriotestejä määrättäessä, tai ainakin, jos testin tulokset ovat ristiriidassa muun taudinkuvan kanssa, kehottaa ylitarkastaja Nelli Karhu Valvirasta.
Myös laboratoriosta kannattaa tiedustella, onko testi herkkä biotiinin aiheuttamille häiriöille.
Vahvoja biotiinivalmisteita markkinoidaan esimerkiksi ihon, hiusten ja limakalvojen hyvinvoinnin edistämiseen.
Myynnissä on valmisteita, joissa on päivittäisiin saantisuosituksiin nähden jopa satakertaisia määriä biotiinia. Valmisteiden käyttö yleistyy.
– Biotiini eli B7-vitamiini on osa testiteknologiaa monessa laboratoriotestissä. Laboratoriotestien valmistajat eivät ole osanneet varautua siihen, että ihmiseltä otetussa näytteessä voisi olla näin suuria määriä biotiinia, kertoo Karhu.
Valvira on tiedottanut asiasta laboratorioalan ammattilaisille. Myös laboratoriotestien valmistajien kanssa tehdään yhteistyötä.
Eri valmistajien testit eri tavoin alttiita
Yhdysvalloissa on tiedossa ainakin yksi vahvan biotiinivalmisteen käyttöön liittyvä kuolemantapaus, kun laboratoriotesti näytti sydäninfarktipotilaan troponiiniarvot väärin.
Potilaille on tehty myös virheellisiä Gravesin taudin diagnooseja. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA onkin varoittanut asiasta jo viime talvena.
Biotiini voi vääristää testituloksia ylä- tai alakanttiin, riippuen testistä ja sen valmistajan käyttämästä teknologiasta.
– Eri valmistajien testit voivat olla häiriölle eri tavalla alttiita, Karhu kertoo.
Biotiini on vesiliukoinen vitamiini ja poistuu elimistöstä varsin nopeasti. Jo päivän tauko valmisteen käytössä ilmeisesti normalisoi testitulokset.
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) vahvistamien terveysväitteiden mukaan biotiini edistää hiusten, ihon ja limakalvojen pysymistä normaalina, normaalia energia-aineenvaihduntaa ja normaaleja psykologisia toimintoja.
Yhdysvalloissa suuria annoksia biotiinia käytetään jonkin verran myös MS-taudin hoidossa. Suuristakaan annoksista ei tiedetä olevan terveyshaittaa.
kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 14/2018.