B2-vitamiini – avain hyvinvointiin

B2-vitamiini, eli riboflaviini, on vesiliukoinen vitamiini, joka on välttämätön monille kehon toiminnoille. Se osallistuu erityisesti energian tuotantoon hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.

Riboflaviinia löytyy monista elintarvikkeista, sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista.
Adobe
Riboflaviinia löytyy monista elintarvikkeista, sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista.

B2-vitamiini, eli riboflaviini, on vesiliukoinen vitamiini osallistuu erityisesti energian tuotantoon hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.

Lisäksi se on tärkeä ihon, limakalvojen, hermoston ja näön hyvinvoinnille sekä muiden vitamiinien, kuten folaatin ja B6-vitamiinin, aktivoitumiselle.

Mistä B2-vitamiinia saadaan?

Riboflaviinia löytyy monista elintarvikkeista, sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista. Hyviä B2-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa maito ja maitotuotteet, liha, kala, kananmuna, täysjyvävilja, hiiva, pavut, linssit ja vihreät kasvikset.

B2-vitamiinin puutteen syitä

B2-vitamiinin puute on länsimaissa harvinainen, sillä sitä saadaan melko laajasti eri ruoka-aineista. Puutostila voi kuitenkin kehittyä tietyissä tilanteissa:

Riittämätön saanti ravinnosta: erityisesti yksipuolinen ruokavalio, johon ei sisälly riittävästi B2-vitamiinipitoisia ruokia, voi johtaa puutokseen. Vegaanit, jotka eivät huomioi riittävää B2-vitamiinin saantia, voivat olla riskiryhmässä.

Imeytymishäiriöt: t ietyt sairaudet, kuten keliakia tai muut suolistosairaudet, voivat heikentää B2-vitamiinin imeytymistä.

Alkoholin liikakäyttö: krooninen alkoholin liikakäyttö voi häiritä B2-vitamiinin imeytymistä ja aineenvaihduntaa.

Tietyt lääkkeet: jotkut lääkkeet voivat häiritä B2-vitamiinin imeytymistä tai aineenvaihduntaa.

Kannattaa huomioida myös, että raskauden ja imetyksen aikana, tai voimakkaan fyysisen rasituksen yhteydessä, B2-vitamiinin tarve voi hieman kasvaa.

B2-vitamiinin puutteen oireita

B2-vitamiinin puutteen oireet voivat olla moninaisia ja ne voivat kehittyä vähitellen. Puutosoireina voi ilmaantua muun muassa seuraavia:

  • kielitulehdus
  • huulten rohtuminen ja halkeilevat suupielet
  • kurkkukipu ja limakalvojen tulehdus suussa ja nielussa
  • ihottuma kasvoilla, nenänpielissä ja korvien takana
  • kuiva ja hilseilevä iho
  • silmien valonarkuus
  • simien kutina, kirvely ja vetisyys
  • väsymys
  • anemia
B2-vitamiinin saannin voi varmistaa vitamiinilisällä.
Adobe
B2-vitamiinin saannin voi varmistaa vitamiinilisällä.

B2-vitamiinin puutteen toteaminen ja hoito

B2-vitamiinin puutetta voidaan epäillä oireiden perusteella, ja se voidaan varmistaa verikokeella tai virtsanäytteestä määritettävällä riboflaviinin erittymisellä.

B2-vitamiinin puutteen hoito tapahtuu yleensä ruokavaliota korjaamalla ja tarvittaessa B2-vitamiinilisällä. Useimmissa tapauksissa suun kautta otettava B2-vitamiinilisä riittää korjaamaan puutostilan. Lääkäri voi tarvittaessa suositella sopivaa annostusta.

Monivitamiinivalmisteet sisältävät yleensä myös B2-vitamiinia. On tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää riittävästi B2-vitamiinin lähteitä, erityisesti jos on olemassa riskitekijöitä puutokselle.

Milloin lääkäriin?

Jos sinulla on pitkäaikaisia tai useita edellä mainituista oireista, on hyvä hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi selvittää oireiden syyn ja tarvittaessa määrätä tutkimuksia ja hoitoa. Erityisesti, jos kuulut riskiryhmään B2-vitamiinin puutokselle, kannattaa olla tarkkana oireiden suhteen.