"Avanneleikkaus pelasti elämäni"

Valokuvaaja Anna Jarske kertoo kuvien avulla, että avanteen kanssa voi elää täyttä elämää.

Valokuvaaja Anna Jarske oli 11-vuotias kun hän sairastui Crohnin tautiin. Tämän jälkeen lähes kaikki normaaliin lapsen elämään kuuluvat asiat muuttuivat mahdottomiksi.

– Sairauteni paheni vuosi vuodelta. Lopulta niinkin tavallisista asioista kuin ulkoilusta ja bussimatkoista tuli mahdottomia. Tärkeintä oli vain se, että pääsin tarvittaessa heti WC:hen.

Crohnin tauti on krooninen ja tulehduksellinen suolistosairaus. Oireita voivat olla muun muassa vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuume. Jarsken sairautta yritettiin hoitaa ruokavalion ja lääkkeiden avulla, mutta 15-vuotiaana tilanne oli edennyt niin vakavaksi, että Jarske ei päässyt edes sängystä ylös. Silloin päätettiin tehdä avanneleikkaus.

Lue lisää: Mikä ihmeen J-pussi?

– Muistan etsineeni internetistä tietoa leikkauksesta. Sain tietää, että avanneleikkauksen jälkeen voi sairastua masennukseen. Se säikäytti. Toisaalta tilanteeni oli niin vakava, että halusin edes jotain apua, hän muistelee.

Avanne osana elämää

Nyt Jarske on elänyt avanteen kanssa jo 15 vuotta. Hän toteaa leikkauksen pelastaneen hänen elämänsä. Samanlaisia tuntemuksia on hänen mukaansa monella muullakin avanneleikatulla ihmisellä.

– Kuulun Facebookissa avanneleikattujen ja Crohnin tautia sairastavien ryhmiin. Keskustelemme paljon avanneleikkauksen kielteisestä maineesta ja siitä, miten paljon leikkaus on meitä auttanut. Keskustelupalstoilta olemme saaneet muun muassa lukea, että olisi parempi kuolla kuin mennä leikkaukseen. Lopulta ehdotin, että tekisin valokuvanäyttelyn, jossa kuvaisin avanneleikattuja ihmisiä. Näyttäisin kuvien avulla, että avanteen kanssa voi elää täyttä elämää, Jarske kertoo.

Ehdotuksesta innostuttiin ja Jarske sai sosiaalisen median kautta projektiinsa mukaan seitsemän ihmistä. Hän kuvasi näitä ihmisiä sekä avanne näkyvillä että piilossa. Kuvissa on miehiä ja naisia, äitejä ja lapsia. Myös Jarskesta otettiin kuvat näyttelyyn.

– Projekti kesti vuoden verran. Toivottavasti kuvat muuttavat käsitystä avanneleikkauksesta ja avanteen kanssa elämisestä, Jarske sanoo.

Anna Jarsken valokuvanäyttely on esillä Malmitalon aulassa 16. syyskuuta–3. lokakuuta 2015. Näyttelyyn on vapaapääsy.

Lue myös
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja niiden hoito
6 kysymystä: Mikä on lyhytsuolioireyhtymä?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Anna Jarken valokuvanäyttelystä. Kuvassa Anna Jarske.