Karoliinisen instituutin apulaisprofessori, neuropsykologi Tatja Hirvikosken tutkimusryhmä vertaili 55 000 autismikirjon ihmisen itsemurhia ja itsemurhayrityksiä kontrolliryhmään, joka oli kooltaan 270 000 ihmistä.
Tutkimuksen mukaan autismikirjon ihmisten riski kuolla itsemurhaan on kymmenkertainen verrattuna muuhun väestöön. Naisilla riski on miehiä korkeampi, varsinkin jos heillä on todettu myös ADHD. Autismikirjon naisista, joilla oli myös ADHD, jopa joka viides oli yrittänyt itsemurhaa.
Autismikirjon ihmisillä on yli kaksinkertainen ennenaikaisen kuoleman riski muuhun väestöön verrattuna, ja itsemurha nousee kuolinsyiden joukossa huomattavan korkealle. Mielenterveyden ongelmat, kuten masennus ja ahdistuneisuus, ovat yleisiä. Puutteet ennaltaehkäisevässä sairauksien hoidossa voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin ja mielenterveyden horjumiseen.
Oman ongelmansa aiheuttaa myöhäinen diagnosointi. Moni aikuinen autismikirjon ihminen on saanut diagnoosin vasta nuorena tai aikuisiällä. Usein heille on siihen mennessä ehtinyt kehittyä mielenterveysongelmia, kuten ahdistuneisuutta ja masennusta, jotka tutkitusti altistavat itsemurha-ajatuksille.
Autismikirjon ihmisille on tyypillistä stressiherkkyys, joka yhdessä autismikirjoon liittyvien yksilöllisten toimintakykyrajoitteiden kanssa tekee heidän arjestaan huomattavan paljon haastavampaa kuin keskivertoihmisillä, todetaan Autismiliiton tiedotteessa. Tämä myös lisää autismikirjon ihmisten riskiä mielenterveyden ongelmiin.
Tutkimus on julkaistu Psychological Medicine -lehdessä (Hirvikoski T ym. Psychol Med 26.6.2019).
Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja
Juttu julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkossa.