Autismiliitto saa säännöllisesti viestejä autismikirjon ihmisiltä ja heidän läheisiltään, ettei autismikirjon henkilöitä osata kohdata oikein terveydenhuollossa.
Liiton asiantuntijan Pia-Maria Topin mukaan terveydenhuollon ammattilaisen voi olla vaikeaa ymmärtää autismikirjon henkilön erilaisuutta esimerkiksi aistien, vuorovaikutuksen, kommunikaation, stressiherkkyyden ja ajattelun suhteen.
— Terveydenhuollossa tulisi huomioida myös autismikirjon henkilöille yleiset liitännäissairaudet ja oirekuvat kuten adhd, epilepsia, mielenterveys- ja syömishäiriöt, univaikeudet ja suolisto-ongelmat. Myös lääkeaineiden vaikutus voi olla autismikirjon ihmisillä erilainen. On välttämätöntä, että näihin asioihin osataan kiinnittää huomiota, jotta autismikirjon henkilöt saavat asianmukaista hoitoa, Topi alleviivaa.
Asioiminen terveydenhuollossa on autisteille usein kuormittava tilanne.
Heidän voi olla hankala sanoittaa tuntemuksiaan ja tulla ymmärretyksi. Myös vaikeus sietää kosketusta voi aiheutta ongelmia.
Neuropsykologian erikoispsykologi Satu Häkkinen mukaan terveydenhuollon työntekijä saattaa hämmentyä, jos autismikirjon henkilö ei reagoi odotetulla tavalla.
— Ammattilainen ei saa antaa hämmennyksen ja hätääntymisen vaikuttaa hoitotilanteeseen. On tärkeä keskittyä potilaan kertomiin asioihin ja faktoihin eikä siihen, millä tavalla tai kuinka tunnepitoisesti hän asiansa ilmaisee.
Myös ajanvarauksen ja odotustilojen esteellisyyden vuoksi monet autismikirjon ihmiset jättävät hakeutumatta lääkäriin.
Säännöllinen lääkärissä käyminen olisi kuitenkin tärkeää autismikirjon ihmisille, sillä heillä on tutkitusti kohonnut riski monenlaiseen somaattiseen sairastavuuteen, mielenterveyden ongelmiin ja ennenaikaiseen kuolleisuuteen.