Aiemmin Helsingin asunnottomat päätyivät usein terveysongelmissaan päivystykseen. Terveyskeskusaikoja jäi käyttämättä, sillä asunnottoman on hankala sitoutua kuukauden päässä olevaan vastaanottoaikaan.
Sitten Hietaniemenkadun palvelukeskukseen palkattiin asunnottomille kaksi sairaanhoitajaa ja oma lääkäri. Aloite tuli palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikalta ja sosiaalityöntekijöiltä, jotka tajusivat, miten paljon hoitamattomia sairauksia asunnottomilla on ja kuinka hankalaa heille on asiointi normaalipalveluissa.
– Täällä tehdään tiivistä yhteistyötä sosiaalipuolen kanssa. Esimerkiksi antibioottikuurin määrääminen on paljon helpompaa, kun voin saman tien sopia sosiaalityöntekijän kanssa maksumääräyksestä apteekkiin, kertoo toiminnassa alusta asti mukana ollut lääkäri Agnes Stenius-Ayoade.
Aluksi lääkärin vastaanotto palvelukeskuksessa oli kolmevuotinen hanke. Tulokset olivat niin hyviä, että viime syksynä päätettiin, että vastaanottoa jatketaan. Palvelukeskuksessa on töissä kaksi osa-aikaista lääkäriä. Toimintaa kehitetään kokemusten perusteella.
– Nämä lääkärit tekevät uraauurtavaa työtä, sillä esimerkkejä samankaltaisesta toiminnasta ei Suomesta löydy, sanoo Helsingin kaupungin Etelän terveysasemien johtava ylilääkäri Kari Korhonen.
Vastaanotolla on käynyt ilmi, että asunnottomilla on paljon erilaisia jalkojen ongelmia, tulehtuneita haavoja ja diabetekseen liittyviä vaivoja. Niinpä palvelukeskukseen on palkattu jalkojenhoitaja.
– Kaikki hyötyvät, kun asunnottomat saavat hoitoa jo ennen kuin ongelmat ovat kärjistyneet, Korhonen sanoo.
Asunnottomien uusi polvi
Kari Korhonen kertoo, että aluksi monet luulivat, että Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa toimii jonkinlainen terveysaseman korvike asunnottomille. Niinpä sairaalat saattoivat kotiuttaa potilaan palvelukeskukseen. Käytännössä se tarkoitti kadulle kotiuttamista. Palvelukeskuksessa ei ole pysyviä asuntoja eikä pitkäaikaista hoitoa. Suurin osa asunnottomista viipyy palvelukeskuksessa alle 10 vuorokautta.
Stenius-Ayoade kertoo, että viime aikoina asiakaskunta on muuttunut. Tämän hetken asunnottomat ovat aiempaa nuorempia.
– Nyt potilaat ovat ehkä vähemmän syrjäytyneitä kuin aiemmin. Heillä on kuitenkin paljon monimutkaisia ongelmia ja joukossa on paljon sekakäyttäjiä.
Päihdeongelmaiset mielenterveyspotilaat voivat päätyä asunnottomiksi, kun päihteiden käyttö estää asumisen hoitokodissa.
Stenius-Ayoaden mukaan työ asunnottomien lääkärinä on ollut antoisaa.
– Työtahti on suhteellisen rauhallinen. Olen ilahtunut siitä, miten hyvin potilaat ovat pystyneet sitoutumaan hoitoon. Sen myötä olemme pystyneet auttamaan potilaita paremmin kuin odotin. Meidän potilaamme ovat kiitollisia ja hauskoja.
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden uutiskirjeessä.