Vaikka noin 20 % astmaatikoista on särkylääkeyliherkkiä, vain 2 % saa vaikeita oireita. Miehillä tautimuotoa on enemmän, mutta naisten tauti on hankalampi. ASA- eli asetyylisalisyylihapposiedätyksen on esitetty tuovan lievitystä sekä nenän että alahengitysteiden oireisiin, mutta potilaiden oireilu siedätyksen aikana on hillinnyt sen käyttöä.
Kalifornialaiset tutkijat selvittivät ASA-siedätyksen turvallisuutta ja siedettävyyttä 257 potilaan aineistossa. Siedätyksessä asetyylisalisyylihappoa annettiin kaksi päivää, aloittaen annoksella 1,26 mg ketorolaakkia nasaalisesti ja päätyen seuraavana päivänä annokseen 325 mg. Siedätyshoito jatkui vielä toisena päivänä kotona annoksella 625 mg illalla ja sen jälkeen 625 mg kahdesti päivässä. Ymmärrettävästi varalääkkeet on syytä olla valmiina.
167 potilasta reagoi siedätyksen aikana. Vaikean reaktion sai 23 potilasta. Heidänkin siedätyksensä kesti 1,67 päivää. Potilaat, joilla oli maha-suolikanavan vaivoja, saatiin siedätettyä 2,29 päivässä. Kaikki hoidot toteutettiin polikliinisesti. Tutkimuksessa oli myös potilaita, jotka saivat astmalääkkeenä omalitsumabia, ja he hyötyivät ASA-siedätyksestä samalla tavoin kuin muutkin.
ASA-siedätys on mahdollista toteuttaa astmapotilaille, joilla on ASA-yliherkkyys, nenäpolyypit ja astma samanaikaisesti ja joiden elämänlaatu on huono. Tämä tutkimus osoitti, että siedätys onnistuu polikliinisesti ja vaikeita oireita tulee vain osalle potilaista. Tämä potilasryhmä on syytä lähettää paikallisen keuhkoallergologin arvioon.
Lähde: Waldram J, Walters K, Simon R ym. Safety and outcomes of aspirin desensitization for aspirin-exacerbated respiratory disease: a single center study. J Allergy Clin Immunol, verkossa ensin 24.5.2017. doi: 10.1016/j.jaci.2017.05.006
kirjoittaja:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri
kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 33/2017