Aspiriini — mihin sitä käytetään?

Asetyylisalisyylihappoa sisältävää aspiriinia ei suositella ensisijaiseksi kipulääkkeeksi.

Aspiriinia ja muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä käytetään lievittämään kipua ja särkyä.
Adobe
Aspiriinia ja muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä käytetään lievittämään kipua ja särkyä.

Aspiriini (Aspirin) on asetyylisalisyylihappoa sisältävän lääkkeen kauppanimi. Vaikka aspiriini on vakiintunut nimi tämän tyyppiselle kipulääkkeelle, asetyylisalisyylihappoa (ASA) sisältäviä lääkkeitä myydään myös muilla kauppanimillä.

Aspiriinia ja muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä käytetään lievittämään kipua ja särkyä. Se sopii muun muassa päänsäryn, hammassäryn, kuukautiskipujen ja hermosärkyjen hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös reuma- ja kuumesairauksissa ja vilustumistaudeissa.

Asetyylisalisyylihappoa ei kuitenkin suositella ensisijaiseksi kipulääkkeeksi eikä se sovi lasten kivun ja kuumeen itsehoitoon.

Miten aspiriini vaikuttaa?

Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä.

Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Matala-annoksisena aspiriinia voidaan käyttää veritulppien estämiseen. Sitä käytetään myös sepelvaltimotautikohtauksen tai aivoverenkiertohäiriön uusiutumisen estämisessä.

Aspiriinia suositeltiin pitkään varmuuden vuoksi sydän- ja aivoinfarktien estämiseen ja päivittäin nautittavaksi pienellä annoksella.

Viime vuosina on saatu laajasti luotettavia tutkimustuloksia siitä, että aspiriinin käytön haitat ovat sen mahdollisia hyötyjä suuremmat. Varsinkin terveillä ihmisillä korostuvat lääkkeen käytössä vain haitat.

Mitkä ovat aspiriinin käytön haitat?

Koska aspiriinilla on veren hyytymistä hidastava vaikutus, sen haittavaikutukset liittyvät verenvuotoihin. Aspiriinin aiheuttamia verenvuotoja voi tulla esimerkiksi leikkausten yhteydessä tai se voi lisätä mustelmia, nenäverenvuotoa, vuotoa virtsateistä tai sukupuolielimistä, ikenistä ja ruoansulatuskanavasta.

Pitkään jatkunut ruoansulatuskanavan vuoto voi johtaa vakavaan anemiaan.

Aspiriini voi pitkäaikaisessa käytössä altistaa myös aivoverenvuodoille.

Lisäksi aspiriini voi aiheuttaa erilaisia ruoansulatuskanavan oireita, kuten mahakipuja, pahoinvointia, ripulia ja oksentelua. Myös allergisia oireita, kuten ihottumaa on havaittu.

Korjattu 20.9.2024 klo 16.06 kohta: Matala-annoksisena aspiriinia voidaan käyttää veritulppien syntymiseen. -> Matala-annoksisena aspiriinia voidaan käyttää veritulppien estämiseen.