Aspartaami — turvallista vai ei?

Viime vuonna kohuttiin aspartaamin turvallisuudesta.

Se koostuu asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista.
Adobe
Se koostuu asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista.

Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, jota käytetään yleisesti sokerittomissa makeissa tuotteissa sokerin sijaan. Se on 100-200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.

Aspartaami koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista.

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen", varoituksena PKU-tautia sairastaville (harvinainen aineenvaihduntasairaus).

Turvallista vai ei?

Ihmiselle turvallinen aspartaamin saantiannos on 40 mg painokiloa kohden vuorokaudessa.

Aspartaamin turvallisuutta on kuitenkin arvioitu useasti uudelleen.

Viime vuonna julkaistiin kohua herättäneitä tutkimustuloksia aspartaamin karsinogeenisuudesta (karsinogeeninen aine altistaa syövälle).

Tutkimuksen näyttö ei ollut kovin vahva, mutta antoi aihetta lisätutkimuksiin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) yhteinen lisäaineiden riskinarviointielin JECFA toteutti oman analyysinsä aspartaamin vaarallisuudesta ja totesi, että kemikaali hajoaa suolistossa vaarattomiksi yhdisteiksi sekunneissa eikä tarvetta sen käytön tiukentamiselle ole.