Kun perusterveydenhuollon yksikössä, jonka vastuulla on 7000 hengen väestö, vähennetään antibioottien määräämistä hengitystietulehduksiin 10 prosentilla, yksi potilas enemmän sairastuu keuhkokuumeeseen vuodessa ja yksi enemmän saa kurkkupaiseen kymmenessä vuodessa.
Näin ynnää BMJ-lehdessä julkaistu brittitutkimus, jossa selvitettiin antibioottien käytön vähentämisen turvallisuutta hengitystietulehduksien hoidossa.
Kyseessä oli kohorttitutkimus, jossa aineistona oli tiedot 610 brittiläisestä perusterveydenhuollon yksiköstä ja yli 45 miljoonasta potilaasta vuosilta 2005-2014. Data saatiin brittiläisestä perusterveydenhuollon tutkimusverkosto CPRD:stä (UK Clinical Practice Research Datalink).
Laajaa digitaalista aineistoa analysoimalla tutkijat havaitsivat, että ne perusterveydenhuollon yksiköt, jotka pyrkivät antibioottien käytön vähentämiseen hengitystietulehduksien hoidossa, voivat odottaa hienoista nousua keuhkokuumetapausten määrässä.
Siitä ei saatu näyttöä, että vakavia komplikaatioita kuten kartiolisäkkeen tulehdusta, empyeemaa, bakteerin aiheuttamaa aivokalvotulehdusta tai kallonsisäisiä paiseita olisi ilmennyt enemmän, vaikka antibioottien käyttöä vähennettiin. Myöskään hyvin harvinaisen Lemierren oireyhtymän lisääntymisestä ei saatu näyttöä.
Vaikka antibioottien käyttöä olisi vähennetty laajasti, tutkimus osoitti sen olevan yhteydessä vain pieneen kasvuun komplikaatioiden määrässä kymmenen vuoden aikajaksolla.
Antibioottien käytön vähentyessä voidaan olettaa myös antibioottiresistenssin riskin pienentyvän ja potilailla ilmenevän vähemmän antibioottien sivuvaikutuksia. Toivottuna seurauksena tutkimusraportti mainitsee myös itsestään rajoittuvien hengitystietulehdusten medikalisaation vähenemisen.
Suurin osa ilmenneistä komplikaatioista ei vaatinut sairaalahoitoa ja antibiootit tehosivat niihin hyvin, joten harvinaisten komplikaatioiden mahdollisuus ei itsessään ole peruste antibioottien laajalle käytölle komplisoitumattomissa tilanteissa, todetaan tutkimusraportissa.
Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja
Kuva: Fotolia