Antibiootit vai leikkaus umpilisäkkeentulehduksessa?

Suomessa tehdään vuodessa noin 5 000 umpilisäkkeen poistoa umpilisäkkeentulehduksen takia. Tutkimuksen perusteella hoitokäytäntöjä voidaan muuttaa ja vähentää tarpeettomia leikkauksia.

Tulehtunut umpilisäke voidaan hoitaa nykykäytäntöä useammin antibiooteilla. Noin 73 prosenttia antibiooteilla hoidetuista, komplisoitumatonta umpilisäketulehdusta sairastavista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa vuoden seurannassa. Näin kertoo JAMA:ssa julkaistu suomalainenmonikeskustutkimus.

– Muutamilla potilailla antibioottihoito ei onnistunut, ja joillakin umpilisäkkeen tulehdus uusiutui. Olennaista on, että näillä potilailla komplikaatiot eivät lisääntyneet. Antibioottihoito ensilinjan hoitona on turvallista, toteaa tutkimusta johtanut ylilääkäri Paulina Salminen TYKS:sta.

Tutkimukseen osallistui 530 potilasta TYKS:sta, TAYS:sta ja OYS:sta sekä Jyväskylän, Mikkelin ja Seinäjoen keskussairaaloista marraskuusta 2009 kesäkuuhun 2012.

Tutkimuksessa satunnaistettiin komplisoitumatonta umpilisäkkeentulehdusta sairastavia potilaita saamaan antibiootteja 10 päivän ajan tai umpilisäkkeen poistoleikkaukseen.

Mukaan otettiin potilaita, joilla oli tietokonetomografiatutkimuksella todettu komplisoitumaton umpilisäkkeentulehdus, mutta ei ulostekiveä, puhkeamaa, märkäpesäkkeitä tai kasvainepäilyä.

Kirurgiseen ryhmään satunnaistettiin 273 potilasta. Leikkaus onnistui yhtä potilasta lukuun ottamatta. Antibioottihoitoa saaneessa joukossa oli 256 potilasta, joista 186:lta ei tarvinnut poistaa umpilisäkettä vuoden seurannassa.

Tarpeettomia leikkauksia voidaan välttää

Suomessa tehdään vuodessa noin 5 000 umpilisäkkeen poistoa umpilisäkkeentulehduksen takia. Tutkimuksen perusteella hoitokäytäntöjä voidaan muuttaa ja vähentää tarpeettomia leikkauksia.

– Suomessa voitaisiin välttää tarpeeton umpilisäkkeen poistoleikkaus vuosittain jopa noin 3 000 potilaalla tutkimuksemme perusteella, kertoo Salminen.

Vastedes potilaat, joilla epäillään umpilisäkkeen tulehdusta, kuvannetaan yhä useammin ennen hoitoa tarkan diagnoosin saamiseksi ja oikean hoidon valitsemiseksi.

Lue myös:
Äkillinen vatsakipu eli akuutti vatsa 

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen 
toimittaja 

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.