Ampiainen on tuttu näky kesäisin. Kun musta-keltainen siivekäs tuntee olonsa uhatuksi se saattaa pistää.
Ampiaisen pisto ei jää yleensä huomaamatta, sillä sen verran se sattuu.
Useimmille ampiaisen pisto aiheuttaa lievää punoitusta, turvotusta ja kipua pistoskohtaan. Oireet katoavat yleensä muutamassa päivässä.
Jos ampiaisen pisto aiheutttaa anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112.
Jos pisto osuu suuhun tai nielun alueelle, pistoja on useita tai ampiainen pistää pientä lasta, oireiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Tilanteessa saatetaan tarvita lääkärin apua.
Jotkut ovat allergisia ampiaisen pistoille ja pistos voi olla heille hengenvaarallinen. Heillä on yleensä ensiapulääke tällaisia tilanteita varten.
Jos ampiainen ei ole koskaan pistänyt, ei välttämättä tiedä olevansa allerginen.
Toimi näin, kun ampiainen pistää:
- Ampiaisen pisto on yleensä punainen ja turvonnut paukama, jonka keskellä näkyy pistojälki. Ampiaisen piikki ei jää yleensä kiinni ihoon, toisin kuin mehiläisen. Jos piikki on kuitenkin jäänyt ihoon, se kannattaa tulehdusriskin vuoksi pyyhkiä pois terävällä esineellä tai sideharsolla mahdollisimman pian.
- Kipua ja turvotusta voi hoitaa kylmällä, esimerkiksi kylmäpakkaus tai -spray on kätevä tähän. Myös kylmä vesi tai kylmä kääre auttavat. Kipuun voi ottaa kipulääkettä.
- Ampiaisen pisto voi kutista voimakkaasti. Pistoksen raapimista kannattaa välttää. Kutinaa voi helpottaa joko kortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla.
- Jos oireet ovat voimakkaat, ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen hydrokortisonitabletteja pakkauksen ohjeen mukaan.
- Jos ampiainen pistää jalkaan tai käsivarteen, raaja kannattaa pitää levossa, jotta myrkky ei pääse leviämään.
- Jos ampiaisen pisto aiheutttaa anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112. Jos pistoksen saanut tietää olevansa allerginen ja hänellä on oma ensiapulääke, se tulee ottaa välittömästi. Annoksen voi toistaa 5-15 minuutin sisällä ja tarkkailla tilannetta apua odottaessa. Allerginen reaktio voi tulla myös viiveellä, joten pistokohtaa on syytä tarkkailla.
Lähteet: Terveyskirjasto ja Yliopiston Apteekki