Obstetrics and Gynecology -lehti on alkanut julkaista avohoidon valintojen tueksi arviointeja ja suosituksia uusista hoitokäytännöistä. Ensimmäisessä kannanotossa annettiin ohjeet muun muassa raskauspahoinvoinnin hoidosta, alkuraskauden trisomiaseulonnasta, varhaisraskauden pre-eklampsiaseulonnasta (raskausmyrkytys), jälkiehkäisystä ja HPV-rokotuksista. Kannanotot tulevat The American College of Obstetrics and Gynecology -yhdistykseltä (ACOG).
Raskauspahoinvointiin suositeltiin B6-vitamiinihoitoa yhdistettynä antihistamiiniin. Kilpirauhasen liikatoimintalöydöksiin otettiin varauksellinen kanta. Inkivääri ravinnossa nähtiin mahdollisesti hyödylliseksi.
Eurooppalaisista käytännöistä poiketen solunsalpaajien aiheuttamaan pahoinvointiin tarkoitetut lääkkeet eivät saaneet käyttölupaa, mutta metyyliprednisoloni kylläkin vaikeissa tilanteissa.
Äidin verinäytteen sikiöperäisen vapaan DNA:n käyttö trisomiaseulonnassa vastasi eurooppalaista käytäntöä.
Ensimmäisen raskauskolmanneksen pre-eklampsiariskitestejä pidettiin enemmän haitallisina kuin hyödyllisinä, etenkin kun kunnollista ennaltaehkäisevää lääkehoitoa ei vielä ole. Jälkiehkäisyssä kallistuttiin suosimaan ulipristaalia levonorgestreelin sijasta, mutta kuparikierukka sai hyvän suosion erityisesti lihavien naisten jälkiehkäisyssä.
Kannanotto HPV-rokotuksiin oli varauksetta myönteinen. Parhaana pidettiin yhdeksään HPV-DNA-tyyppiin kohdistuvaa rokotetta, ja myös prepubertaalisten poikien rokotusta pidettiin tärkeänä.
Lehti ja ACOG aikovat pitää suositukset ajan tasalla. Todennäköisesti joitakin eroja eurooppalaisiin käytäntöihin tulee esille jatkossakin.
Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori
Kuva:
Panthermedia