Allergiseen tulehdukseen liittyvä proteiini näyttää tutkimusolosuhteissa suojaavan ihosyövältä. Tällainen tulos saatiin tamperelaistutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Investigative Dermatology -tiedejulkaisussa (Salomaa T ym. J Invest Dermatol 19.11.2021).
Allergisissa sairauksissa oireiden aiheuttajana on tulehdusreaktio. Tulehdussolut erittävät sytokiiniproteiineja, jotka toimivat tulehduksen välittäjäaineina.
Tutkijat havaitsivat, että yksi sytokiineista, interleukiini-13 eli IL-13, suojaa kokeelliselta ihosyövältä. IL-13 aiheuttaa allergisessa astmassa keuhkoputkien supistumista ja limanerityksen lisääntymistä. Sytokiinien vaikutukset soluun välittyvät solun pinnalla olevien reseptoreiden kautta.
– Hieman yllättäen ilmeni, että IL-13-reseptorin puutos eli tarkemmin sanottuna poistogeeninen eläin, jolta puuttuu kyseinen reseptori, johti hiirillä siihen, että hiiren immuunivastetta hillitsevien säätelijä-T-solujen määrä kohosi ihossa selvästi, kun ihosyöpä kehittyi, Taysin ylilääkäri, professori Tero Järvinen sanoo tiedotteessa.
Havainto sopii hänen mukaansa hyvin ajatukseen, että säätelijä-T-solujen liiallinen toiminta voi antaa syövän kehittymiselle tilaa samalla, kun säätelijä-T-solut estävät immuunivasteen syntymistä syöpäsoluja vastaan paikallisesti.
Vaikutusmekanismi vaatii lisätutkimusta
Toisaalta tutkijat väläyttävät myös uutta näkökulmaa tulehduksen ja syövän suhteeseen.
– Teimme mielenkiintoisen havainnon, joka on täysin uusi IL-13-reseptorille. IL-13-reseptorin puutos aiheuttaa ihokasvaimissa poikkeavien uudisverisuonituksen syntymistä. Samanaikainen tulehdussolujen kertyminen viittaa vahvasti siihen, että syöpäkasvaimessa on krooninen hapen puute, sanoo Järvinen.
Nopeasti kasvava syöpäkasvain tarvitsee sekä happea että ravinteita. Kasvainsolujen erittämät kasvutekijät tuottavat kasvaimeen uudisverisuonia, jotka tuovat kasvaimille happea ja ravinteita.
Hapen puute liittyy kasvaimen poikkeavaan uudisverisuonitukseen. Tämä voi mahdollisesti edistää syöpäkasvaimien syntyä, kun IL-13-reseptori puuttuu.
– Havaintomme voi jopa muuttaa ajatteluamme immuunipuolustuksen roolista taistelussa syöpää vastaan. Se saattaakin olla toissijainen ilmiö, joka johtuu kehittyvän kasvaimen hapenpuutteesta, sanoo tiedotteen mukaan akatemiatutkija Ilkka Junttila Fimlabista.
Tutkimus jatkuu. Yksi mahdollinen tutkimuslinja on tutkijoiden mukaan immunologisten poikkeamien korjaamisen vaikutus syövän kehittymiseen. Toinen on IL-13-reseptorin vaikutus verisuonten uudismuodostukseen ja kasvainsolujen hapen saantiin.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.