Kohtuullinen määrä alkoholitonta punaviiniä päivittäin laski verenpainetta miehillä, joilla oli diabetes tai vähintään kolme sydänsairauksien riskitekijää. Tavanomaisen määrän alkoholia sisältäneen punaviinin tai ginin (alkoholia 30 g/päivä) nauttiminen ei laskenut verenpainetta. Avoimeen, satunnaistettuun tutkimukseen osallistui 67 iältään 55–75-vuotiasta miestä. Kunkin juoman nauttiminen jatkui 4 viikkoa ennen vaihtoa toiseen. Juomien polyfenolipitoisuudet vakioitiin. Alkoholittomalla punaviinillä systolinen verenpaine laski 5,8 mmHG ja diastolinen 2,3 mmHG (p < 0,02). Muutos korreloi plasman typpioksidiin, joka lisääntyi 4,1 µmol/l (p = 0,041). Alkoholittoman punaviinin sisältämien polyfenolien katsottiin laskevan verenpainetta, mutta tavallisen punaviinin sisältämä alkoholi näyttäisi kumoavan polyfenolien edullisen vaikutuksen.
www.medpagetoday.com (6.9.2012),
Circ Res 2012, DOI:101161/circresaha.112.275636
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
professori
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 39/2012.