Munuais- ja maksaliitto kokosi lääketieteen ja päihdetyön asiantuntijoita ja viranomaisten edustajia keskustelemaan alkoholin aiheuttamista haitoista Round table -kokoukseen 4. joulukuuta.
Huomiota sai muun muassa alkoholimaksasairaudet. Liiton mukaan vuonna 2012 alkoholimaksasairauteen kuoli 1 099 henkilöä – kaikkiaan alkoholikuolemia oli 2 532. Määrä kasvaa jatkuvasti. Suomessa kuolleisuus alkoholimaksakirroosiin on EU-maista suurimpia.
HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä tietää tilanteen ja muistuttaa, että jatkuva alkoholinkäyttö johtaa rasvamaksan kehittymiseen.
– Suomessa arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia, hän sanoo.
Färkkilän mukaan pitkällinen alkoholinkäyttö vaurioittaa myös muita elimiä kuten hermostoa, aivoja, sydäntä ja haimaa sekä aiheuttaa neuropsykiatrisia ongelmia. Lisäksi se altistaa useille eri syöville, kuten ruokatorvi-, haima-, rinta- ja paksusuolisyövälle.
Suurin osa alkoholihaitoista johtuu valtaväestön alkoholinkäytöstä
Maksavaurion kehittymisen riski on verrannollinen juotuun alkoholimäärään. Riski kasvaa jo, kun alkoholia käytetään yli 30 g/vrk. Tämä vastaa vajaata kolmea pulloa keskiolutta päivässä. Kyseessä ei siis ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma.
Päihdetilastollisesta vuosikerrasta selviää, että suurin osa yhteiskuntaa kuormittavista alkoholihaitoista johtuu valtaväestön alkoholinkäytöstä. Vuonna 2011 alkoholinkäytön välittömät haittakustannukset olivat jopa 1 454 miljoonaa euroa, joista terveydenhuollon osuus oli kymmenesosa eli 148 miljoonaa. Vuonna 2012 alkoholin aiheuttama maksasairaus oli pää- tai sivudiagnoosina 4 847 terveydenhuollon vuodeosaston hoitojaksossa.
Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högströmin mukaan Suomessa puhutaan paljon yleisistä alkoholin aiheuttamista haitoista, mutta alkoholiperäisten maksasairauksien lisääntymisestä ja niiden aiheuttamasta kuolleisuudesta keskustellaan liian vähän.
– Asenteiden muuttamiseksi tarvitaan lisää yhteiskunnallista keskustelua alkoholimaksasairauksista. Toimenpiteet on suunnattava koko väestölle. Varhainen puuttuminen ja kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ja hoito ovat avainasemassa alkoholinkäytön vähentämiselle, sanoo Högström.
Lähde:
Munuais- ja maksaliitto
Kuva:
Panthermedia
Katso myös Voiko viina tappaa -testi.