Alilämpö — onko sitä olemassa?

Alilämpö oireilee kuin normaali lämmönnousu. Mutta onko alilämpö totta?

Onko alilämpöä olemassa?
Adobe/AOP
Onko alilämpöä olemassa?

Ihmisen normaali lämpötila on noin noin 37 astetta, mutta yksilöllistä vaihtelua on paljon. Joillakin normaali lämpötila voi olla jopa 35,8 astetta, kun taas jollakin normaali lämpötila on reipppaasti yli 37 asteen.

Kehon lämpötila myös vaihtelee vuorokauden aikana noin puoli astetta. Alimmillaan se on aikaisin aamulla ja korkeimmillaan iltapäivällä.

Naisilla kuukautiset vaikuttavat lämpötilaan. Korkeimmillaan lämpö on kuukautiskierron keskivaiheilla, munasolun irrotessa.

Hypotermia on merkki voimakkaasta alilämmöstä

Hypotermiassa kehon lämpötila laskee vaarallisen alas. Hypotermiaa edeltää tilanne, jos ihminen on ollut pitkään kylmässä tai joutuu äkisti esimerkiksi kylmään veteen.

Hypoterminen tila voi syntyä myös pikkuhiljaa, esimerkiksi vanhuksella, joka elää huonolla ravitsemuksella viileässä asunnossa liikkumatta. Näin aineenvaihdunta hidastuu, syke laskee, toimintakyky heikkenee ja lopulta seuraa tajuttomuus.

Alilämpö on usein mittausvirhe

Alilämpö on useimmiten mittausvirhe. Joko mittari on viallinen tai mittari on ollut huonosti kainalossa.

Myös kainalon hikisyys voi vaikuttaa mittaustulokseen.

Myös mittaustapa voi vaikuttaa lukemaan. Kainalolämpö on 0,6 astetta alhaisempi kuin peräsuolesta tai suusta otettu lämpötila.

Alilämpöä esiintyy tietyissä sairauksissa

Vaikka alilämpö ei ole lääketieteellinen termi, sitä ilmenee joissakin sairauksissa.

Vaikeassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa sekä pitkälle edeneessä anoreksiassa ihmisen aineenvaihdunta voi hidastua niin paljon, että kehon lämpötila tippuu.

Molemmissa tiloissa on kuitenkin myös muita samanaikaisia oireita, joiden vuoksi useimmiten hakeudutaan lääkäriin.