Alaselkäkipu on tavallinen vaiva ja melkein jokainen aikuinen on kärsinyt siitä jossain vaiheessa elämäänsä.
Useimmilla kipujaksoja on useita.
Selkäkivut on kaiken kaikkiaan yleisiä. Suurin osa työkyvyttömyyseläkkeistä ja sairauspoissaoloista johtuu selkäsairauksista.
Mistä alaselkäkipu johtuu?
Selkäkivun ja iskiasoireen yleisin aiheuttaja on fyysisesti kuormittava työ, jossa nostetaan raskaita tavaroita ja selkä joutuu olemaan hankalissa asennoissa.
Vähäinen liikunta, lihavuus, tupakointi, stressi ja tyytymättömyys työhön altistavat tutkitusti selkeävaivoille.
Alaselkäkipu johtuu useimmiten pienestä kudosvauriosta jossakin selän rakenteissa, kuten välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa. Tällöin selkä sattuu, kun sitä liikuttaa. Kipu tuntuu alaselässä ja se voi säteillä pakaroihin ja reisiin.
Äkillisesti alkanut kipu paranee yleensä parin viikon sisällä. Äkillisesti alkavaa, noidannuolityyppistä kipua ei tarvitse kuvantaa. Potilas on ärhäkästä kivusta huolimatta hyväkuntoinen.
Alaselkäkivuissa lääkärin tehtäväksi jää tunnistaa ne potilaat, joilla voi olla vakava sairaus tai hermojuuren puristustila. Vakavia selkäsairauksia ovat muun muassa selkärangan kasvaimet, tulehdukset ja nikamamurtumat.
Selän alueen kasvaimet ja tulehdukset oireilevat yleensä eri lailla. Niille on tyypillistä jatkuva ja asteittain lisääntyvä selkäsärky, joka tuntuu myös levossa. Yleensä kipuihin liittyy yleiskunnon heikkenemistä ja painon mahdollista putoamista.
Säteilevä, voimakas selkäkipu voi johtua myös välilevytyrästä. Se aiheuttaa usein myös tuntohäiriöitä jalkaterän alueelle ja nilkan lihasten heikkoutta.
Suuri osa potilaista toipuu ilman leikkausta, mutta vähemmän kuin yksi kymmenestä iskiaspotilaasta joudutaan leikkaamaan. Joskus joudutaan tekemään pikainen päivystysleikkaus, varsinkin jos välilevytyrä pullistuu selkäydinkanavaan ja aiheuttaa ns. ratsupaikkaoireyhtymän. Tämän oireena on yleensä virtsaamisvaikeudet ja tuntoaistin katoaminen peräaukon ja sukupuolielinten alueella.
Miten alaselkäkipua kannattaa hoitaa?
Paras lääke hyvälaatuiseen selkäkipuun on liike. Heti kun kivut helpottavat sen verran, että liikkuminen onnistuu, kannattaa pyrkiä lähtemään liikkelle.
Vuodelepo voi tavallisessa selkäkivussa hidastaa toipumista.
Kipuun voi käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkettä.
Jos selkäkipu on kestänyt yli 6 viikkoa ja normaalielämä on vaikeaa, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäri voi määrätä tarvittavia tutkimuksia sekä fysioterapeuttista kuntoutusta.
Kroonistuneessa kivussa tarvitaan usein moniammatillista yhteistyötä. Fysioterapeutti, psykologi ja sosiaalityöntekijä voivat yhdessä selvittää kivun alkusyytä ja parantaa potilaan kokonaistilannetta.