Kuivat limakalvot ovat yleisin kutinan syy
Emättimen limakalvojen kuivuus voi aiheuttaa kutinaa, poltetta ja kirvelyä.
Syinä kuivumiseen voi olla vaihdevuodet, erilaiset lääkkeet, kuten ehkäisypillerit tai solunsalpaajahoito, gynekologiset toimenpiteet tai munasarjojen toimintahäiriöstä johtuvat estrogeenipuutos.
Helpotusta limakalvojen kuivuuteen saa apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla, jotka eivät sisällä hormoneita. Valmisteet ylläpitävät emättimen normaalia pH-arvoja ja kosteuttavat limakalvoja. Lisäksi saatavilla on pitkävaikutteisempia geelejä.
Kuivat limakalvot tekevät usein yhdynnästä epämiellyttävää ja kivuliasta.
Liian tiheät pesut, saippuan käyttö, liian kireät alusvaatteet ja jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voivat kuivattaa myös limakalvoja.
Kuivat limakalvot tekevät usein yhdynnästä epämiellyttävää ja kivuliasta. Tilannetta helpottamaan on saatavilla monenlaisia liukuvoiteita, jotka helpottavat kipua ja kirvelyä.
Vaihdevuodet kutinan takana?
Ikääntyessä ja estrogeenin vähentyessä naisen emättimen limakalvo ohenee. Limakalvojen verenkierto laiskistuu ja suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee.
Tämän johdosta emättimen kosteus ja elastisuus vähenevät ja pH-arvo nousee. Tilanne altistaa tulehduksille, mutta aiheuttaa myös kutinaa, kirvelyä ja vaikeuttaa yhdyntää.
Myös vaihdevuosien aiheuttamaan limakalvojen kuivuuteen ja kutinaan saa helpotusta apteekista saatavilla kosteutusvalmisteilla. Seksielämän avuksi suositellaan liukuvoidetta.
Jos itsehoitotuotteet eivät riitä, voi hoitoa tehostaa paikallisilla hormonivalmisteilla.
Myös bakteerivaginoosi voi kutittaa
Bakteerivaginoosin eli emätintulehduksen yleisin oire on pahanhajuinen runsas valkovuoto, joka on maitomaista ja harmahtavaa. Useasti oireisiin liittyy myös lievää kutinaa ja kirvelyä.
Kun alapää kutisee, helposti ajatellaan sen johtuvan hiivatulehduksesta.
Tämän vuoksi bakteerivaginoosi saatetaan virheellisesti sekoittaa hiivatulehdukseen. Hiivatulehduksessa tosin valkovuoto on yleensä kokkareista ja kutina voimakasta.
Lieväoireinen bakteerivaginoosi hoituu useimmiten itselääkinnällä. Apteekista saatavat emättimen happamuutta lisäävät aineet kuten maitohappobakteerit ja C-vitamiini auttavat tasapainottamaan emättimen epätasapainotilaa. Ne normalisoivat emättimen bakteerikannan ja pH-arvo normalisoituu.
Myös bakteerivaginoosissa (ja sen ehkäisemiseksi) liian tiheät pesut, saippuan käyttö, liian kireät alusvaatteet ja jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö eivät ole suositeltavia.
Hiivatulehdus ei ole aina kutinan aiheuttaja
Kun alapää kutisee, helposti ajatellaan sen johtuvan hiivatulehduksesta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Kutinaoireisista alle puolella on lopulta hiivatulehdus.
Hiivatulehduksen aiheuttaa emättimessä asustava Candida albicans -hiivasieni, joka syystä tai toisesta alkaa liikakasvaa. Hiivan oireita ovat kokkareinen valkovuoto, vahva kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä.
Jos hiivatulehdus on todettu aiemmin ja oireet täsmäävät, apteekista saa sekä suun kautta otettavia kapseleita että emätinpuikkoja, joiden avulla hiivatulehduksen saa yleensä nopeasti kuriin. Puikkojen lisäksi voi käyttää voidetta, joka vähentää ulkosynnyttimien kutinaa.
Vähemmän tunnettu sytoloosi
Useasti hiivaksi luultu kutina onkin sytoloosi. Sytoloosi eli solujen hajoaminen on luonnollinen tila, jossa emättimen itsepuhdistumisen myötä emättimestä erittyvä hapan valkovuoto aiheuttaa kutinaa ulkosynnyttimiin.
Jos itsehoito tai apteekista saatavat itsehoitotuotteet eivät auta, on syytä käydä lääkärissä.
Ennen kuukautisia ja sen jälkeen alanpään normaali maitohappobakteerikanta voi laskea ja hapan valkovuoto aiheuttaa ärsytystä ulkosynnyttimissä.
Kun munasolu irtoaa ja estrogeenitaso nousee, happamuus vähenee ja oireet vähenevät.
Myös alapäässä voi olla ihottumaa
Alapään kutina voi johtua myös ihottumasta. Näistä yleisimpiä on valkojäkälä, punajäkälä sekä psoriaasi.
Puna- ja valkojäkälän syntysyy on tuntematon ja sen arvellaan olevan autoimmuunisairaus.
Valkojäkälä esiintyy häpyhuulten ja välilihan iholla. Punajäkälä sen sijaan on krooninen, tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy ulkosynnyttimissä ja emättimessä, mutta myös suun limakalvolla.
Milloin lääkäriin?
Jos itsehoito tai apteekista saatavat itsehoitotuotteet eivät auta, on syytä käydä lääkärissä.
Jos ulkosynnyttimissä on sitkeä, kutiseva ja haavainen ihottuma, voi olla hyvä näyttää sitä lääkärille, jotta diagnoosi selviää ja löydetään oikea hoitokeino.