Marjasato alkaa olla parhaimmillaan ja moni suunnittelee hillojen ja mehujen keittoa. Ennen aloittamista tulisi muistaa, että alumiiniastiat ja happamat ruoat ja juomat eivät sovi yhteen.
Tämä johtuu Eviran mukaan siitä, että hapan neste liuottaa kattilasta alumiinia ruokaan sekä kylmissä että kuumissa olosuhteissa. Siksi turvallinen astia happamien ruokien valmistukseen on tehty ruostumattomasta teräksestä.
Alumiinifolio erossa metallista
Evira huomauttaa myös, että alumiinifoliota tulisi käyttää harkiten. Ruokaan voi nimittäin irrota alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen.
Folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä. Eväsleipiä voi kuitenkin edelleen kääriä folioon.
Alumiinin joutumista ruokaan on syytä välttää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn tutkijoiden lausunnon mukaan siedettävä alumiinin viikko saanti on vain yksi milligramma painokiloa kohden.
Lähde: Evira
Kirjoittaja: Johanna Nykopp
Kuva: Panthermedia