Älä käytä aivohalvaus-sanaa

Aivoliitto haluaisi eroon aivohalvaus-sanasta. Syitä on monia.

Aivohalvaus-termiin törmää uutisoinnissa ja tutkimusten yhteydessä. Epäselvää kuitenkin on se, mitä tällä termillä tarkoitetaan.

Aivoliiton puheenjohtaja ja neurologian erikoislääkäri Terttu Erilän mukaan aivohalvaus on sanana vanhentunut ja sekoittava. Hänen mielestään sitä ei pitäisi käyttää enää ollenkaan.

– Aivohalvauksen sijaan pitäisi puhuta aivoverenkiertohäiriöistä (AVH). Jos tiedetään, millainen häiriö on kyseessä, voidaan käyttää tarkempia termejä. Näitä ovat esimerkiksi aivoinfarkti, aivoverenvuoto (ICH), subaraknoidaalivuoto (SAV), ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) tai muu tarkemmin diagnosoitu aivoverenkiertohäiriö (kuten esimerkiksi pienten suonten tauti), hän sanoo.

Halvaus antaa väärän mielikuvan

Mitä vikaa aivohalvaus-sanassa sitten on? Erilän mukaan sana voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Ensinnäkin se antaa väärän mielikuvan sairaudesta. Aivoissahan ei ole lihasta, joka voisi halvaantua. Lisäksi aivoverenkiertohäiriöt eivät aina aiheuta halvausoireita potilaalle.

– On vaarana, että potilas ei ymmärrä hakeutua hoitoon, kun hänellä on AVH, jos hänellä ei ole halvausoireita. AVH voi aiheuttaa myös esimerkiksi kaksoiskuvia, puheen sammaltamista ja huimausta. Näidenkin oireiden takia on syytä soittaa välittömästi hätänumeroon 112, jotta hoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman nopeasti, Erilä sanoo.

Epäselviä diagnooseja

Toinen ongelma on se, miten aivohalvaus-sanaa käytetään. Sana saattaa tekstistä tai henkilöstä riippuen tarkoittaa aivoinfarkteja, aivoverenvuotoa tai kaikkia aivoverenkiertohäiriöitä.

– Hyvinkin erioireiset potilaat saattavat saada diagnoosikseen aivohalvauksen. Tämä hankaloittaa tilastointia ja potilastyötä. Olisi tärkeää tietää tarkasti, millaisesta sairaudesta puhutaan, koska hoidot eroavat muun muassa infarktien ja vuotojen kesken. Myös osa riskitekijöistä painottuu hieman eri tavoin AVH:n ala-ryhmissä, Erilä sanoo.

Hänen mukaansa Aivoliitto on ajanut aivohalvaus-sanan käytön lopettamista jo vuodesta 2010 saakka. Siitä huolimatta sanaan törmää tuoreissakin tutkimuksissa. Hän toivoisikin lääkäreiltä, tutkijoilta, lääkkeiden kehittäjiltä ja medialta tarkkuutta sanastoonsa.

– Aivohalvaus-sanan käyttö ei aiheuta muuta kuin kysymyksiä ja sekaannusta. Olen toiminut Tampereen yliopistollisen sairaalan opettajana ja silloin pidin huolta siitä, että ainakaan meillä ei aivohalvaus-sanaa käytetä, Erilä sanoo.

Lue myös:
Tältä näyttää aivoinfarktin liuotushoito
TIA-kohtaus vaatii välitöntä hoitoa
Katso videolta, miten aivo- ja sydäninfarktin voi tunnistaa

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia