Fyysistä aktiivisuutta ja energiankulutusta mittaavat laitteet eivät välttämättä auta laihduttamisessa, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Itse asiassa tutkimuksessa laitteita käyttäneet laihtuivat muita vähemmän kahden vuoden seurannassa.
Tutkimuksessa 470 ylipainoista 18–35-vuotiasta osallistui kahden vuoden mittaiseen seurantaan, jossa kaikki osallistujat noudattivat vähäkalorista ruokavaliota ja lisäsivät liikuntaa. Puolen vuoden kohdalla ohjelmaan lisättiin puhelin- ja tekstiviestiopastusta. Tässä vaiheessa puolet osallistujista alkoi Internetissä pitää itse kirjaa ruokavaliostaan ja liikunnasta ja toinen puolisko sai kannettavat aktiivisuusmittarit, jotka kirjasivat liikuntatiedot automaattisesti.
Kahden vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta osallistujat olivat kaikki paremmassa fyysisessä kunnossa, aktiivisempia ja söivät terveellisemmin kuin tutkimuksen alussa. Laihtumista oli kuitenkin tapahtunut hieman enemmän ryhmässä, joka piti itse kirjaa ruokavaliostaan ja liikunnasta. Ero oli silti hyvin pieni, sillä he onnistuivat laihtumaan keskimäärin 6 kiloa, kun aktiivisuusmittaria käyttäneet laihtuivat vain 3,5 kiloa.
Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat aktiivisuutta ja energiankulutusta mittaavien laitteiden soveltuvan huonosti laihduttamiseen, tai ainakaan ne eivät paranna laihduttajien tuloksia. Tutkimus kuvastaa myös hyvin sitä, miten vaikeaa laihduttaminen ja varsinkin pitkäaikainen painonpudotus on. Aiempien tutkimusten perusteella laihtuminen on suurimmillaan noin 6 - 8 kuukauden kohdalla, minkä jälkeen dieettien noudattamisesta aletaan lipsua ja kilot alkavat kertyä takaisin riippumatta siitä, mitä menetelmää käytetään.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Lähde: Effect of Wearable Technology Combined With a Lifestyle Intervention on Long-term Weight Loss. JAMA 2016;316:11611171
Uutispalvelu Duodecim
Kuva: Fotolia
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.