Ajoterveysohjeita täsmennetään tuoreeltaan mm. itsemurha-aikeisiin liittyen

Jostain syystä lääkärit puuttuvat harvoin ajoterveyteen psyykkisten sairauksien kohdalla, kertoo Liikennelääketiedeyksikön päällikkö, erikoislääkäri Jukka Terttunen Trafista.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aikoo täsmentää heti tuoreeltaan uusia ajoterveyden arviointiohjeitaan ajokieltoon ja itsemurha-­aikeisiin liittyen.

Uudet ohjeet ovat herättäneet hämmennystä etenkin psykiatrikunnan keskuudessa. Moni on lukenut ohjeet niin, että ne edellyttäisivät 3–6 kuukauden ajokiellon määräämistä itsemurha-­ajatuksistaan kertovalle potilaalle. Itsemurhaa yrittäneelle määrättäisiin 6–12 kuukauden ajokielto, josta lääkärin on ilmoitettava poliisille.

Ohjeissa ei kuitenkaan tarkoiteta lieväasteisia tilanteita. Kyse on vakavista itsemurha-aikeista, vakaasti toteutetuista itsemurhayrityksistä ja niihin liittyvistä vaikeista psyyken sairauksista, joiden yhteydessä lääkärin tulisi pohtia liikenneturvallisuutta ja mahdollista ajokieltoa.

– Palautteista päätellen ajoterveys­ohjeen teksti on liian suppea. Sitä on tulkittu niin, että se käsittäisi jo lievä­asteiset tilanteet. Ohjeita aiotaan yhdessä psykiatrien kanssa pikaisesti pohtia ja selventää, kertoo Liikennelääketiedeyksikön päällikkö, erikoislääkäri Jukka Terttunen Trafista.

Kyse lääkärin harkinnasta

Terttunen ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa itsemurhayrityksen takia psykiatrisessa hoidossa oleva potilas saa lääkäriltä luvan käväistä kotona autolla. Tällä automatkalla itsemurhayritys sitten ­onnistuu.

– Kyse on lääkärin harkinnasta. Itsetuhoista potilasta hoitavan lääkärin pitää miettiä, voiko tilanne vaikuttaa liikenneturvallisuuteen, Terttunen sanoo.

– Nämä ovat hyvin vakavia asioita. Ohjeiden täsmennystarve perustuu muun muassa onnettomuustutkintaan ja tutkintalautakuntien tietoihin itsemurhista.

– Jostain syystä lääkärit puuttuvat harvoin ajoterveyteen psyykkisten sairauksien kohdalla. Esimerkiksi psyykkisiin sairauksiin vahvoja kolmiolääkkeitä käyttäville potilaille ei ole ollut tapana antaa ajokieltoa.

Uusissa ajoterveysohjeissa on madallettu lääkärin ilmoitusvelvollisuutta poliisille kaikissa sairausryhmissä. Trafi haluaa, että lääkärit kiinnittävät enemmän huomiota ajoterveyteen tavallisten hoitokontaktien yhteydessä.

– Lähes jokaisella merkittävän asteisella sairaudella voi olla vaikutusta liikenneturvallisuuteen. Ajokielto on turvaamistoimenpide sekä potilasta että kanssaihmisiä kohtaan. Useimmiten se on vain määräaikainen, Terttunen huomauttaa.

Ajokieltoa tulisi harkita vakavissa psyyken sairauksissa

• Trafi myöntää kaikki ajokortit vuoden 2016 alusta lukien.
• Trafi on juuri julkaissut uudet lääkäreille tarkoitetut ajoterveyden arviointiohjeet.
• Ohjeissa korostetaan, että lääkärin on arvioitava liikenneturvallisuutta vakaviin itsemurha-aikeisiin liittyen.
• Psykiatriseen sairauteen liittyvä itsemurhavaara arvioidaan aina yksilöllisesti.
• Lääkäri voi määrätä ajokieltoa vakavasta itsemurhayrityksestä tai aikeesta.
• Lääkärin on ilmoitettava poliisille yli kuuden kuukauden mittaisesta ajokiellosta. Lyhyemmästä ajokiellosta ei saa ilmoittaa poliisille.
• Alle kuuden kuukauden ajokiellon lääkäri kertoo potilaalle ja kirjaa potilastieto-järjestelmään.
• Ajolupa voidaan palauttaa, kun häiriö on olennaisesti lievittynyt.

Lisätietoa: Trafi: Kuljettajan ajoterveys

Kirjoittaja:
Anne Seppänen

toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 6/16.

Lue myös:

9 kysymystä: Ajokelpoisuuden arviointi

Liikennelääketieteen professori: Muistisairaudet näkyvät onnettomuustilastoissa yhä useammin

Muistipotilaan ajoterveyden arviointi