FinTerveys 2017 -väestötutkimuksen mukaan suunterveytensä hyväksi kokevien osuus on pienentynyt, tiedottaa Suomen Hammaslääkäriliitto. Asiakasmaksut tai hinnat olivat syynä siihen, että entistä useampi koki jäävänsä vaille tarpeellisina pitämiään suun terveydenhuollon palveluja.
Suun terveydenhuollossa voidaan tunnistaa jo varhain syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset ja ohjata heidät ajoissa muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin.
– Suun kunnon romahdus saattaa edeltää yleiskunnon romahtamista tai olla merkkinä elämänhallinnan pettämisestä tai psyykkisen tilan romahduksesta, kertoo vs. johtajahammaslääkäri Sinikka Varsio Helsingin kaupungilta tiedotteessa.
Esimerkiksi Helsinkiin suunnitellaan psykiatrisen tai päihdeongelmaisen asiakkaan ryhmävastaanottoa, jossa olisi mukana myös suun terveydenhuolto.
Hammaslääkäriliiton mukaan syrjäytyminen ja huono-osaisuus näkyvät hampaista; heikko sosioekonominen asema heikentää myös suunterveyttä. Suun sairaudet heikentävät monin tavoin terveyttä, elämänlaatua ja työkykyä, muistuttaa liitto.
Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja
Kuva
Fotolia
Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 9.4.2019.